Odluka nije donesena, ali je nezavisnost opcija

Nova vest br. 1. u Srbiji, i mada je stara već 18 sati, i danas je izjava poverenika Demokratske stranke, inače, poslanika srpske liste za Kosovo Gorana Bogdanovića o tome da je Kontakt grupa navodno donela odluku da Kosovo dobije nezavisnost, te da mu je to rekao Džon Sojers, politički direktor Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije. Džon Sojers je danas u Beogradu. U izjavi za B92 Sojers je demantovao da je tako nešto eksplicitno rekao, ali je potvrdio da je broj opcija koje se razmatraju veoma ograničen, jer "povratka na situaciju pre 1999. godine nema, nema ni podele Kosova niti ujedinjenja sa nekom od susednih država".

Na pitanje da li su novinari londonskog Ekonomista ili analitičar Tim Džuda su u pravu kada kažu da će suština razgovora o Kosovu biti razgovori o budućem statusu Srba u nezavisnom Kosovu, Sojers je kazao:

"Mislim da je to oblast na koju ljudi u Beogradu s pravom treba da se koncentrišu. Kakav će biti položaj Srba na Kosovu? Kako oni mogu biti zaštićeni? Kako da se stvore uslovi za povratak onih koji su bili primorani da odu? Ta šansa je realna. dakle, kako da to urade bezbedno? To su sve važne stvari. Ja sam to jasno rekao pregovaračima iz albanskog tima. Oni moraju da shvate da ako žele da ostvare svoje težnje moraju da rade na tome da nađu način da uključe srpsku zajednicu u budući aranžman."

Nakon ovakvih tvrdnji, pojavile su se reakcije da bi Srbija u tom slučaju trebala izaći iz pregovora o statusu Kosova. Goran Svilanović funkcioner Pakta za stabilnost za jugoistočnu Evropu, upozorava za Radio Slobodna Evropa upozorava da bi upravo takav stav, izlazak iz pregovaračkog tima bio katastrofalan za Srbiju:

«Pod pretpostavkom da je sve to tako javno rečeno, imam utisak da javno mnenje, kao da više nema o čemu da razgovara i ja imam ozbiljan problem sa tim. Mislim da sve vreme našu javnost ključni političari pumpaju jednom rečju, a to je nezavisnost da ili ne, što je ideja ali mi nedamo i nećemo. Ja ne mogu tako da ustanem od stola i kažem da neću da razgovaram jer to bi bilo katastrofalno. Nismo ni mi tako neozbiljni niti neobavešteni i ja očekujem da ostanem učesnik do kraja tog procesa jer ne vidim drugi način da se sve ove teme urade.»

Podsetimo još jednom šta je eksplicitno rekao Goran Bogdanović poverenik Demokratske stranke, inače poslanik Srpske liste sa Kosova, nakon razgovora koje je vodio sa predstavnikom Kontakt grupe Džonom Sojersom:

«On je nama doslovce rekao da je došao da nam saopšti da je Kontakt grupa donela odluku da Kosovo i Metohija moraju biti nezavisni i da jedini način i rešenje za srpsku zajednicu na teritoriji Kosova da žive ravnopravno sa Albancima i da njihov položaj samo u nezavisnom Kosovu može biti prihvatljiv i prilagođen standardima koji važe u svetu.»

Predsednica Koordinacionog centra Sanda Rašković-Ivić je već ocenila da, ukoliko je stav cele Kontakt grupe da Kosovo treba da dobije nezavisnost, Beograd bi trebalo da preispita svoje učešće u pregovorima o budućem statusu Kosova. A Miloljub Labus, potpredsednik Vlade Srbije, kaže:

«Ako zaista neko želi da u pregovorima dođemo do rešenja, onda ne treba prejudicirati i krajnji ishod.»

Najgore što bi moglo da se desi, ma kakav stav iznela Kontakt grupa, jeste ustajanje od pregovaračkog stola, kaže Goran Svilanović. Razmišljanje Beograda da se nema o čemu razgovarati osim o stausu je pogrešno u trenutku veoma teških okolnosti po srpske građane na Kosovu. Svilanović ističe:

«Da li će biti nezavisno ili ne, ne zna se. A ima o čemu da se razgovara i sve vreme treba razgovarati o konkretnim stvarima, ja mogu sada da navedem i listu 10 tema ako ne i više o kojima mora da se razgovara i pregovara i da budu potpisane bez obzira kakav će status biti. Te teme inače i vode ka statusu ali su prethodne, o njima mora da se razgovara. Ali ni jedna od tih 10 tema nije status, ali moraju da budu deo nekog paketa. Oko toga je moj apel pregovaračima i nemojte da ustajete od stola i tako da se ponašate, nego sedite i konkretne stvari se dogovarajte, pa ćemo da vidimo šta će da ispadne.»