Obustavljeno traganje za preživjelim

Šef nacionalne vatrogasne brigade Kažimir Krzovski saopštio je kako slijedi čiščenje ruševina mašinama, te da je traganje za ljudima koji su se nalazili u srušenoj hali završeno.

"Spasilačka faza operacije je gotova. Šansi da pronađemo preživjele skoro da nema.“

Andžej Fjema iz kriznog štaba saopštio je da 66 mrtvih i 141 povrijeđena osoba vjerovatno nije i konačni bilans nesreće koja se sinoć dogodila u Katovicama, kada se tokom izložbe poštanskih golubova srušio krov na oko 700 posjetilaca, verovatno od težine zaleđenog snijega. Na izložbi su pored poljskih učestvovali i golubari iz Holandije, Njemačke, Češke, Slovačke i Ukrajine. Češki konzulat u Katovicama potvrdio je četiri povrijeđena, a za trojicom Čeha se još traga.

Predsjednik Poljske Leh Kačinjski, uprkos bolesti, stiže danas u Katovice da proglasi nacionalnu žalost. Premijer Poljske Kažimjež Marćinkjevič, koji je Katovice posjetio odmah sinoć, obećao je žrtvama svu moguću materijalnu pomoć i formirao specijalnu komisiju koja će istražiti uzroke nesreće.

Ministar saobraćaja i građevinarstva Ježi Polaček naredio je da se hitno i neprestano skida snijeg sa krovova svih komercijalnih zgrada u Poljskoj, da se ovakva tragedija do kraja zime nigde više ne ponovi. Glavna građevinarska inspekcija Poljske provjerava od danas da li svi vlasnici čiste snijeg, na šta ih obavezuju propisi o sigurnosti. Slične nesreće kada se srušio krov na ljude u sportskim halama ili hipermarketima dogodile su se ove zime i u Njemačkoj, Austriji i Češkoj, ali nijedna sa ovako tragičnim posljedicama.