Na suđenju "Škorpionima" prva svedočenja rodbine

Na današnjem suđenju pripadnicima jedinice “Škorpioni” prvi put su svedočili najbliži srodnci streljanih Bošnjaka, što je dalo posebno potresnu dimenziju čitavom ovom procesu. Naime, u sudnici Okružnog suda u Beogradu pojavile su se kao svedoci optuženih majka ubijenog Safeta Fejzića Hana Fejzić i Safetova sestra Safeta Muhić. Svoj iskaz su dali i majka ubijenog Azmira Alispahića Nura Alispahić i suprug njegove sestre Osman Salkić. Najbliži srodnici ovih dva dečaka koji su pogubljeni u Godinskih Barama, a recimo i to da su u trenutku smrti imali između 16 i 17 godina, jako su teško podnelu čitavu ovu situaciju tako da je proces prekidan i zbog njihovih suza.

Najbliži srodnici ubijenih govorili su uglavnom o poslednjim susretima sa svojom decom, na rastancima i haosu koji je nastupio u Srebrenici nakon ulaska srpskih snaga. Posebno su bili teški kontakti porodica ubijenih sa pripadnicima “Škorpiona” koji su optuženi za ubistvo. Tako se sestra Safeta Fejzića Saveta Muhić u jednom trenutku okrenutla prema optuženima i rekavši da ima potrebe da vidi ljude koji su joj ubili brata, upitavši, kako je neko mogao da puca u leđa vezanoj deci.

I neki od optuženih, pre svega Pera Petrašević i Aleksandar Medić, imali su potrebe da se obrate porodicama. Petrašević je rekao da razume njihovu bol, priznavši da on jeste učestvovao u egzikucijama, ali da je to uradio po naređenju i da se nije osećao prijatno. Aleksandar Medić je sa druge strane i ovaj put ponovio da on nije ubijao zarobljene Bošnjake. Recimo za kraj da je sudija Gordana Božilović-Petrović sprečavala koliko je mogla nastojanja advokata odbrane da ispolitizuje ovaj proces tvrdnjama o zločinima koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini nad Srbima.