Pošte RS u milionskim gubicima

Nesavjesno poslovanje, kršenje zakona o javnim nabavkama, te zloupotreba ovlaštenja, samo su neke od ocjena koje se mogu pročitati u izvještaju glavnog revizora RS-a, Boška Čeke, o poslovanju Pošta Srpske u 2003. i 2004. godini. Kao jedan od najupečatljivijih primjera zloupotreba, Čeko navodi kupovinu pet stanova u 2002. godini. Ti stanovi su 2003. godine nezakonito rashodovani, čime su Pošte oštećene za više od 800 hiljada maraka:

“Nakon izvršenog rashodovanja stanovi su dati u otkup za iznos od 63.653 konvertibilnih maraka. Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a u svom izvještaju za 2002. godinu je konstatovala da su naprijed navedeni stanovi knjiženi kao građevinski objekti, jer tako su i kupljeni - kao građevinski objekti, odnosno poslovna imovina Pošte. Te je iste objekte, odnosno stanove, izdala Pošta korisnicima, svojim radnicima, po rješenju o zakupu. Među korisnicima zakupa je i generalni direktor Pošte.”

U izvještaju se još spominje finansiranje usavršavanja stranog jezika generalnog direktora, koji je za te namjene u dva navrata putovao na Maltu. Čeko navodi i da su zakoni kršeni prilikom zapošljavanja:

“Te se javljaju slučajevi da se za šalterskog radnika prima radnik sa zvanjem obućar specijalista, za stručnog saradnika za poslove trgovine nastavnik srpskog jezika, za upravnika poštonoše pomoćnik zidara, pomoćnik tesara i armirač. Savjetnik generalnog direktora istovremeno obavlja poslove upravnika Pošte u Tesliću, član je Upravnog odbora Pošte, a u decembru 2004. godine je izabran za predsjednika Upravnog odbora, što govori o postojanju povezanih strana i sukobu interesa.”

Čeko posebno naglašava da su Pošte u 2003. i 2004. godine poslovale sa gubitkom od 10 miliona maraka godišnje ako se izuzmu obavezna sredstva koja su doznačavana od Telekoma Srpske, tako da iskazana dobit od 10,5 miliona maraka nije istinita.