Vođa Obraza negira da su prijetili homoseksualcima

Vođa Obraza Mladen Obradović, optužen za organizovanje nereda na Paradi ponosa 10. oktobra 2010. godine, izjavio je danas da ta organizacija nije prijetila gej populacijama, već je pozivala na pokajanje.

Obradović je na suđenju pred Višim sudom u Beogradu rekao da poruka "čekamo vas" nije prijetnja, nego poziv srpskim rodoljubima da se pridruže Obrazu, a "zabludjeloj braći da se pokaju".

"Da smo hteli da pretimo, napisali bismo 'Gotovi ste' i nacrtali bismo pesnicu", rekao je on.

Obradović je ponovio da je poruka "čekamo vas" zapravo "duboko hrišćanska" jer se zasniva na očekivanju da će se zabludeli pokajati i vratiti svom narodu i veri, a njeno puno značenje je "čekamo vas da se pokajete i vratite svojoj vjeri".

Vođa Obraza je ponovio da je spisak ljudi koji mu je policija oduzela na dan hapšenja spisak aktivista koji su lepili plakate i da je zaboravio da izvadi spisak iz džepa.

Suđenje će biti nastavljeno u petak. Optuženo je 14 ljudi, od kojih je 11 u pritvoru.

Kao kolovođe su optuženi Mladen Obradović, Damir Grbić, Krsta Milovanović i Obradovićeva supruga Jelena i njima preti kazna od tri do 12 godina zatvora. Ostalima prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.

Svi se terete za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

U neredima 10. oktobra 2010. godine povređeno je više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, a pričinjena je velika materijalna šteta.