Nacistički simboli ponovo iscrtani na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru

Na ulazu u Partizansko spomen- groblje u Mostaru iscrtani nacistički simboli, 12. maj 2023. godine

Na ulazu u Partizansko spomen- groblje u Mostaru ponovo su 12. maja iscrtani nacistički simboli, nekoliko dana nakon što je u tom gradu počela zamjena tabli sa nazivima ulica po ustaškim zvaničnicima.

Spomen-groblje u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH) je godinama na meti vandala, a do sada nije pronađen nijedan počinilac.

"Traga se za počiniocima", kazao je za Radio Slobodna Evropa Ljudevit Marić, portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u petak, 12.maja.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru ugrožena evropska baština

Ove godine groblje se našlo na listi sedam najugroženijih mjesta baštine u Evropi. Listu je 13. aprila objavila Europa Nostra, koja se smatra najreprezentativnijom mrežom baštine u Evropi sa članovima iz preko 40 zemalja.

Devetog maja u Mostaru je počela zamjena tabli na ulicama koja su nosila imena ustaških zvaničnika iz Drugog svjetskog rata.

Posljednjih 28 godina su u takozvanim zapadnom dijelu Mostara, u kojem pretežno žive građani hrvatske nacionalnosti, ulice nosile nazive po osobama koje su u istoriji zabilježene kao predstavnici fašističkog terora.

Pročitajte i ovo: U Mostaru počela promjena tabli ulica sa ustaškim imenima

Skrnavljenje Partizanskog groblja

Jedan od najtežih napada na to groblje dogodio se 14. juna 2022. godine, kada su nepoznati počinioci porazbijali svih 700 spomen-ploča poginulim antifašistima.

Iz Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR-a) podsjećaju da je Partizansko groblje od 1995. godine do danas tri puta obnavljano, te da je potrošeno preko milion eura donatorskog i domaćeg novca.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine, izgrađeno je 1965. godine i djelo je beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Bilo je jedan od najmonumentalnijih antifašističkih spomenika u regiji.