Selaković: Srbija poštuje suverenitet Ukrajine, ali ne uvodimo sankcije Rusiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je 12. jula na sastanku sa predsedavajućim OEBS-a i ministrom spoljnih poslova Poljske Zbignjevom Rauom, da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, bez uvođenja sankcija Rusiji.

"Srbija se rukovodi isključivo zaštitom svojih nacionalnih, državnih i političkih interesa", rekao je Selaković posle razgovora sa šefom poljske diplomatije.

Kako je prenela agencija Beta, dvojica političara razgovarali su i o Kosovu, a Selaković je nakon sastanka Rauu rekao da Srbija podržava rad misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini i da je jedno od prioritetnih pitanja povratak interno raseljenih lica.

"Srbija posmatra OEBS kao jednu od najvažnijih bezbednosnih organizacija, zbog čega se zalažemo za jačanje kapaciteta OEBS-a i konstruktivan pristup svim pitanjima na agendi organizacije", rekao je.

Selaković je naveo da je Rauu preneo opredeljenje Srbije da jača odnose sa Poljskom, koji se zasnivaju na saradnji u mnogim oblastima i izneo predlog da dve zemlje naprave neku vrstu poslovnog foruma u neklasičnoj formi, koji bi pored ostalog identifikovao oblasti u kojima postoji velika potreba za saradnjom.

Ministar Selaković je zahvalio Rauu na podršci Poljske inicijativi Otvoreni Balkan, u okviru Višegradske grupe.

Pročitajte i ovo: OEBS i Evropski parlament posmatraju izbore u Srbiji

Rau je naveo da OEBS ceni napore Srbije da očuva bezbednost i ojača svoje demokratkse kapacitete, i dodao da je misija OEBS spremna da nastavi da u tome pruža podršku Srbiji.

On je naveo da se u Beogradu sastao i sa organizacijama civilnog društva. Dodao je da su one ključne za funkcionisanje demokratskih društava.

Rau je rekao da će Poljska nastaviti da čvrsto podržava evropski put Srbije i da će biti otvoren institut za poljsku kulturu u Srbiji.

Pročitajte i ovo: Poljska: Evropa bliža ratu nego ikada u poslednjih 30 godina

Predsedavajući OEBS-a se u toku dana takođe sastao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije.

U razgovoru sa šefom poljske diplomatije predsednik Vučić je istakao da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i na visokom nivou i naglasio da je neophodno intenziviranje ekonomske saradnje.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija veoma ceni odličnu saradnju sa OEBS-om, kao važnim formatom za dijalog o gorućim pitanjima u oblasti evropske bezbednosti, posebno u aktuelnim geo-političkim prilikama, te zahvalio na podršci koju Poljska pruža, kako Srbiji, tako i regionu Zapadnog Balkana na polju evrointegracija.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu i naglasili neophodnost očuvanja mira i stabilnosti u regionu, što je predsednik Vučić svrstao među spoljnopolitičke prioritete Srbije.

Rau u Beogradu boravi u okviru turneje tokom koje će do 15. jula posetiti još i Sarajevo i Prištinu, saopšteno je iz OEBS-a.