OEBS u Srbiji pohvalio napredak po pitanju udžbenika na albanskom jeziku

Logo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji saopštila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da pohvaljuje napredak koji su predstavnici Vlade Srbije i Saveta albanske nacionalne manjine postigli po pitanju udžbenika na albanskom jeziku.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je prošle sedmice da je na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu rešeno pitanje udžbenika na albanskom jeziku.

Sastanak je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, prisustvovao je i ambasador OEBS u Srbiji Jan Bratu.

Pročitajte i ovo: Dogovoreni udžbenici na albanskom za đake u Srbiji

U OEBS kažu da se zalažu za potpun i jednak pristup obrazovanju, pravima i mogućnostima za sve građane i zajednice u Srbiji.

“Naša Misija pohvaljuje pozitivan stav svih strana – Saveta albanske nacionalne manjine, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog, i Ministarstva prosvete i Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu – koje se trenutno angažuju na konstruktivnom dijalog za pronalaženje daljih praktičnih rešenja za pitanje udžbenika i druga pitanja vezana za obrazovanje”, navodi OEBS.

Kako kažu u Misiji ove međuvladine organizacije, OEBS već nekoliko godina kroz konsultacije pomaže predstavnicima vlasti u Srbiji i albanskoj zajednici u tri opštine na jugu Srbije, u kojima živi većinski albansko stanovništvo, da se dogovore o tome kako najbolje iskoristiti raspoloživi pravni i institucionalni okvir za obezbeđivanje većeg broja udžbenika na albanskom jeziku.

“U tom pogledu, nedavno smo bili angažovani sa svim stranama na ponovnom osnaživanju Plana od sedam tačaka uz podršku Misije iz 2013. godine, u kojem se Vlada obavezala da će poboljšati položaj albanske zajednice na jugu Srbije u pogledu pitanja kao što je zastupljenost u državnom institucije, pristup obrazovanju, zdravstvo i ekonomski razvoj regiona”, kažu u OEBS-u.

Pročitajte i ovo: Politika piše udžbenike na Kosovu i u Srbiji

Napominju da je važna obnovljena posvećenost Vlade Srbiji sprovođenju Plana od sedam tačaka iz 2013. godine, te dodaju da će tim Misije OEBS u Bujanovcu i Beogradu nastaviti da podržava taj proces.

„Plan od sedam tačaka“ je dokument u kojem su predstavnici albanske nacionalne manjine u Srbiji objedinili probleme sa kojima se ta zajednica suočava. Dokument su februara 2013. godine uputili Vladi Srbije, koja ga je i usvojila juna iste godine.

Problem sa udžbenicima na maternjem jeziku za albansku nacionalnu manjinu u Srbiji star je nekoliko decenija. Nastao je po okončanju sukoba na Kosovu 1999. godine, kada su škole na albanskom jeziku iz Preševa, Bujanovca i Medveđe prestale da dobijaju udžbenike od Zavoda za udžbenike iz Prištine jer je bila prekinuta komunikacija sa institucijama.

U Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju se nadaju će strane uključene u razgvore uspeti da pronađu praktična rešenja i za pitanje priznavanja diploma stečenih na fakultetima na Kosovu.

“Ovo bi predstavljalo pravu perspektivu za mlade koji traže prilike za zapošljavanje u svom matičnom regionu. Uvereni smo da ako svi akteri ostanu posvećeni dijalogu i primeni svih ostalih tačaka Plana od sedam tačaka, mogu se naći rešenja i sklopiti sporazumi za dobrobit svih građana Republike Srbije”, kažu u Misiji OEBS u Srbiji.

Kosovo i Srbija su u okviru Briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa dve strane, postigli sporazum o prihvatanju univerzitetskih diploma. Prema tom dogovoru, Evropska asocijacija univerziteta je trebalo da overava univerzitetske diplome koje izdaju univerziteti svake strane kako bi ih druga strana koristila radi daljeg obrazovanja ili zapošljavanja u javnom sektoru.

Pročitajte i ovo: Neravnopravan tretman građana Kosova u Srbiji

Međutim, vlasti na Kosovu tvrde da je taj program funkcionisao samo dve godine. To je za RSE ranije potvrdio i poslanik u Skupštini Srbije ispred albanske zajednice Šaip (Shaip) Kamberi, uz navode da od 2014. godine nije priznata nijedna kosovska diploma.

Osim Briselskim sporazumom, Kosovo i Srbija su se na međusobno priznavanje diploma obavezali i Vašingtonskim sporazumom, koji su dve strane potpisale u Beloj kući 4. septembra 2020. godine.

U OEBS kažu da su, zajedno sa Visokim komesarom za nacionalne manjine, podržali osnivanje Bujanovačke katedre na subotičkom Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, gde se predavanja održavaju na albanskom i srpskom jeziku, a pohađaju albanski, romski i srpski studenti iz ovo područje.

Takođe, kako kažu u Misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, od 2016. godine OEBS organizuje kurseve srpskog i albanskog jezika da bi se dodatno olakšala međusobna komunikacija mladih, studenata i nastavnika južne Srbije.