Pretresi i saslušanja u slučaju ’Petnica’

Petnica, naučni centar pored Valjeva, zapadna Srbija

Policija je 28. juna pretresla više lokacija povezanih sa osobom koju desetine žena optužuju za seksualno zlostavljanje u Istraživačkoj stanici (IS) Petnica na zapadu Srbije, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu.

Nakon pretresa, bivši zaposleni u Petnici B.S. daće izjavu u svojstvu građanina, a u okviru predistražnog postupka koje je tužilaštvo pokrenulo 24. juna.

Istovremeno je i istraživačka stanica "Petnica" saopštila da su nadležni organi pokrenuli istražni postupak u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja devojčica, što je prošle nedelje isplivalo u javnost.

Istakli su da im je "žao što ranije nisu prepoznali značaj ovog problema" u toj obrazovnoj ustanovi.

"Osuđujemo svaki oblik seksualnog nasilja i bezrezervno izražavamo podršku žrtvama nasilja i njihovim porodicama“, navodi se u saopštenju Petnice, nakon što su prošle sedmice u javnost isplivali detalji seksualnog uznemiravanja devojčica.

„Nadležni organi su pokrenuli istražni postupak u vezi sa slučajevima koji su izašli u javnost i svi članovi kolektiva IS "Petnica" su im na raspolaganju. Žao nam je što nismo ranije prepoznali značaj ovog problema i preduzeli sve neophodne institucionalne mere", navodi se u saopštenju.

Iz "Petnice" su naveli da se "obavezuju" da upoznaju javnost sa rezultatima svih koraka koje sada preduzimaju da zaštite učesnice i učesnike seminara u toj istraživačkoj stanici od nasilja.

"Istovremeno shvatamo da je neophodno unaprediti i pedagoške prakse i iskoreniti oblike ponašanja koji su doprineli nasilju, a koji su tolerisani u atmosferi slobode koju negujemo u Petnici. Zahvaljujući hrabrosti naših koleginica, Petnica je spremna da odgovori i na ovaj izazov", ukazano je u saopštenju.

Vaš browser nepodržava HTML5

Petnica u fokusu zbog optužbi za seksualno zlostavljanje

Tužilaštvo formiralo predmet o mogućem seksualnom zlostavljanju

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu formiralo je predmet o mogućem seksualnom zlostavljanju u Istraživačkoj stanici „Petnica“, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa 25. juna (RSE) viša javna tužiteljka u Valjevu Dragana Marković.

Marković je rekla da je predmet formiran 24. juna kada je nedeljnik "Vreme" objavio svedočenja pet anonimnih osoba koje su navele da su seksualno zlostavljane u Petnici u periodu od 2003. do 2014. godine, i da je u svim slučajevima zlostavljač bio isti.

Tužilaštvo je, prema njenim rečima, naložilo policiji da u „Petnici“ obavi razgovore sa osobama koje su u pomenutom periodu bile na odgovornim mestima, sa nekima od istraživača, kao i da pokušaju da dođu do imena i prezimena oštećenih ukoliko žele da daju izjavu.

Ona je dodala da će Tužilaštvo "učiniti sve da se utvrde sve činjenice", nakon čega će odlučiti o eventualnom podizanju optužnice.

Istraživačka stanica „Petnica“ je nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture i obrazovanja, a njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika.

„Petnica“ organizuje različite programe, a osnovna ciljna grupa su učenici srednjih škola kojima se nudi mogućnost pohađanja seminara i kurseva tokom cele godine.