Lansirana raketa sa kineskim astronautima

Kina posljednjih godina nije skrivala svoje svemirske ambicije. Uložila je značajna sredstva u svoje svemirske napore, a 2019. postala je prva zemlja koja je poslala rover bez posade na daleku stranu Mjeseca. Ali, morali su sami raditi na razvoju svemirske stanice dijelom i zato što je Kina isključena iz projekta Međunarodne svemirske stanice.

Astronauti Tang Hongbo (45), Nije Haišeng (56) i Liju Boming (54) pozdravljaju okupljene prije ukrcavanja u raketu.

Astronauti, koji će boraviti u svemirskom modulu Tianheu, nešto većem od gradskog autobusa, testirat će tehnologije modula, uključujući sistem za održavanje života.

Raketa Long March 2F ponijela je svemirski brod Shenzhou-12 prema svemirskom modulu Tianhe.

Lansiranje je obavljeno u 9.22 sati po pekinškom vremenu iz svemirskog centra Đijukuan u sjeverozapadnoj provinciji Gansu.

Shenzhou-12 je treća od 11 misija, a četiri će biti s ljudskom posadom, koje su neophodne za završavanje radova na prvoj kineskoj svemirskoj stanici. Gradnja je počela u aprilu lansiranjem najvećeg od tri modula.

Astronauti će biti pod nadzorom da bi se utvrdilo kako podnose duži boravak u svemiru fizički i psihološki. Sljedeća misija na svemirskoj stanici trajat će šest mjeseci.

"Moramo napraviti svoj novi dom u svemiru i testirati niz novih tehnologija. Dakle, misija je teška i izazovna", rekao je astronaut Nije.

Kina tvrdi da je otvorena za učešće stranaca na svojoj svemirskoj stanici. U prvom redu to znači da bi bili domaćin naučnih eksperimenata. Međutim, dugoročno gledano, vjerovatno će biti i posjeta stranih država. Rusija, koja je u prošlosti dijelila tehnologiju s Kinom, spomenula je mogućnost slanja svojih astronauta.