Preminula članica Saveta protiv korupcije Srbije Jelisaveta Vasilić

Jelisaveta Vasilić, Beograd, Jul 2010.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić preminula je danas, potvrđeno je iz Vlade Srbije.

U toku svog profesionalnog rada Vasilić je više puta ukazivala na korupciju u Srbiji i aktivno se zalagala da tema korupcije bude prisutna u javnom disusrsu, zbog čega je često bila na meti kritika funkcionera vladajuće koalicije stranaka.

Vasilić je rođena 1940. godine, a Pravni fakultet u Beogradu završila je 1964. godine.

Kako se navodi u njenom rezimeu na sajtu Saveta, Vasilić je radila kao sudija više od 35 godina. Bila je stručni savetnik pri Vrhovnom privrednom sudu Jugoslavije od 1969. do 1973. i sudija Višeg privrednog suda u Beogradu, od 1994. do 2000. godine.

Takođe, bila je advokat i arbitar u spoljnotrgovinskoj arbitraži pri Privrednoj komori Jugoslavije od 1998, kao i stalni stručni konsultant Agencije za privatizaciju od 2002. godine.

Pročitajte i ovo: (Ne) zavisno pravosuđe i (anti) korupcija na Zapadnom Balkanu

Osnivač je i član Upravnog odbora Društva sudija Srbije do 2000. godine.
Autorka je više od 100 stručnih radova iz oblasti privrednog prava i koautor više zakonskih projekata.

Početkom februara 2021. Vasilić je dobila nagradu "Doprinos godine Evropi" koju dodeljuje Evropski pokret u Srbiji.

Pročitajte i ovo: Jelisaveta Vasilić dobitnica nagrade 'Doprinos godine Evropi'

Nagrada "Doprinos godine Evropi" dodeljuje se već 19 godina za govor, knjigu ili stav koji promoviše evrointegracije i evropske vrednosti.

"Svojim dosadašnjim radom Vasilić je primer nepokolebljivosti u borbi protiv korupcije i iskrenim zalaganjem za vrednosti u koje veruje - vrednosti i koje mi u Evropskom pokretu delimo - Vasilić u svakom pogledu zaslužuje da dobije priznanje 'Doprinos godine Evropi' ", pisalo je u obrazloženju.

Telegram saučešća porodici i saradnicima, povodom smrti Jelisavete Vasilić, uputili su zvanično Vlada Srbije i premijerka Ana Brnabić.