U Indiji broj preminulih od COVID-19 prešao 200.000

Ispred bolnice u Ahmedabadu, Indija, 26. april 2021.

Indija je registrovala u sredu, 28. aprila, rekordna 3.293 nova smrtna slučaja od bolesti koju izaziva korona virus, COVID-19, čime je ukupni broj prešao 200.000, saopštile su vlasti.

Tokom prethodna 24 časa potvrđeno je 360.960 novih infekcija, što je najviše u svijetu u jednom danu do sada.

Prema zvaničnim podacima, ukupni broj umrlih je 201.187, a zaraženih blizu 18 miliona.

Najveće žarište je zapadna država Maharaštra, gdje je epidemija i počela u ovoj zemlji. Država koja spada među najbogatije u Indiji potvrdila je sinoć preko 66.000 infekcija u jednom danu.

To je više nego u bilo kojoj drugoj indijskoj državi. U Maharaštri je zabilježena i trećina svih smrtnih ishoda od COVID-a 19.

Pročitajte i ovo: Zašto u Indiji vlada nestašica kiseonika za COVID pacijente?

Nastavljaju se predizborni skupovi

BBC prenosi da je Zapadni Bengal sljedeća država koja bi mogla da postane veliko žarište korone. Trenutno registruju veliki rast broja infekcija nakon masovnih predizbornih skupova. Kampanja i dalje traje, a mitinzi se i dalje održavaju.

Premijer Narendra Modi u međuvremenu je otkazao svoje skupove poslije oštrih kritika, ali lokalni političari to još nisu uradili. Izborna komisija sada je ograničila skupove na najviše 500 ljudi.

U Zapadnom Bengalu nisu uvedene mjere zatvaranja niti policijski čas, iako je država zabilježila 16.403 slučaja zaraze u prethodna 24 časa.

Vaš browser nepodržava HTML5

Korona kriza u Indiji sve teža

Stiže međunarodna pomoć

U Indiju su počele da pristižu vitalne medicinske zalihe iz inostranstva dok bolnice i dalje ne mogu da primaju nove pacijente zbog nedostatka kreveta i kiseonika.

Britanija je isporučila 100 respiratora i 95 uređaja za proizvodnju kiseonika, ali je premijer Boris DŽonson poručio da njegova zemlja nema viška vakcina.

Francuska šalje osam velikih generatora medicinsog kiseonika, a Irska, NJemačka i Australija šalju slične aparate i respiratore.

Pročitajte i ovo: Svetska zdravstvena organizacija šalje pomoć Indiji

Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je urgentnu potrebu za medicinskim kiseonikom.

"Aktuelni talas je ekstremno opasan i zarazan i bolnice su preopterećene", rekao je glavni ministar NJu Delhija Arvind Kerival.

On je dodao da će velike javne površine u glavnom gradu biti pretvorene u bolnice za intenzivnu njegu.