Završena era Castro porodice na Kubi, Raul se povlači

Raul Castro

Raul Castro potvrdio je da će predati liderstvo nad kubanskom Komunističkom strankom mlađoj generaciji tokom kongresa koji je počeo u petak.

Ovim potezom završava se šest decenija duga vladavina njega i njegovog starijeg brata Fidela.

U govoru na otvaranju četverodnevnog događaja Castro (89) rekao je da novo liderstvo pripada lojalistima stranke sa decenijama iskustva i radu i da su “puni strasti i antiimperijalističkog duha”.

Castro je na posljednjem kongresu stranke 2016. godine rekao da će taj kongres biti posljednji koji vodi “historijska generacija” koja se borila u Sierra Maestri za svrgavanje diktatora tokom ljevičarske revolucije 1959. godine.

On je također 2018. godine predao predsjedništvo svom štićeniku Miguelu Diazu Canelu koji ima 60 godina.

Pročitajte i ovo: Novi kubanski lider, kraj jedne ere

Prvi put za skoro 60 godina nakon ere braće Kastro, Fidela, koji se u toj zemlji smatra ocem Kubanske revolucije preminulog 2016. i Raula, predsjednik Kube tada je postala osoba koja nije učestvovala u revoluciji 1959. godine.

Kongres Komunističke stranke na Kubi se održava svakih pet godina.

“Žarko vjerujem u snagu, uzornu prirodu i razumijevanje svojih sunarodnjaka, i dok budem živ biću spreman braniti domovinu, revoluciju i socijalizam”, rekao je Castro stotinama okupljenih u kongresnom centru u Havani.

Pročitajte i ovo: Odlazak Fidela Castra, 'Istorija će mi oprostiti'

Novo liderstvo Kube suočava se najgorom ekonomskom krizom od raspada bivšeg dobročinitelja Sovjetskog Saveza, dok su u zemlji vidljivi znakovi rastućih frustracija, posebno među mladima.

Fidel Castro preminuo je 25. novembra 2016. u 91. godini. Sahranjen je na groblju u gradu Santijago de Kuba gde je pre oko 60 godina počela Kubanska revolucija.

Raul Casto koji je 2008. godine preuzeo liderstvo od svog brata Fidela, kaže da je Diaz-Canel pripadnik nove generacije lidera.

Vaš browser nepodržava HTML5

Život kubanskog revolucionara