U Federaciji BiH ostaje na snazi policijski sat od 21

Bašte ugostiteljskih objekata u Sarajevu otvorene su 12. aprila, nakon dvije sedmice zabrane rada

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odlučila je u četvrtak 15. aprila da sljedećih sedam dana na snazi ostaje ograničavanje kretanja građana na cijelom teritoriju Federacije u vremenu od 21 sat uvečer do pet sati ujutru narednog dana.

Vlada je, kako se navodi u saopštenju, na sjednici u Sarajevu usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19, u tom bosanskohercegovačkom entitetu, s predloženim naredbama i preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Prema odluci Vlade na snazi ostaje i naredba vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo: Predloženo da policijski sat u Federaciji BiH ostane od 21 sat

U informaciji koju je usvojila federalna Vlada se između ostalog konstatuje da je, iako se primijeti blagi pad broja novozaraženih, epidemiološka situacija u FBiH veoma ozbiljna i pogoršava se iz dana u dan, uz tendenciju daljnjeg pogoršanja, te zahtijeva adekvatno djelovanje.

“Naročito je zabrinjavajuća je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Bosansko-podrinjskom kantonu”, dodaje se u saopštenju.

Predložene mjere su, kako se navodi preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u evropskom regionu.

Uz mjere na snazi otvorene bašte u Sarajevu

Vlada FBiH smatra da mjere trebaju biti produžene, jer garantuju održavanje privrednih aktivnosti, dok bi popuštanje mjera u ovom trenutku prestavljalo visoki rizik za ponovnu povećanu transmisiju virusa, a samim tim i uvođenje restriktivnijih mjera, što bi dodatno otežalo funcionisanje normalnog života i privrede.