Varhelyi čestitao Kurtiju na imenovanju za premijera Kosova

Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje

Evropski komesar za prošienje Oliver Varhelyi (Varhelji) čestitao je novom sazivu Skupštine Kosova i novoimenovanom premijeru Albinu Kurtiju (Aljbin).

On je na Twitteru objavio da se raduje saradnji sa novim kosovskim institucijama na unapređenju reformi na putu Evropskoj uniji i nastavku borbe protiv pandemije COVID-19.

“Dijalog sa Beogradom o normalizaciji odnosa i dalje je ključan”, poručuje Varhelyi.

U pondeljak 22. marta konstitutisan je novi saziv parlamenta na Kosovu, a istog dana je nova skupština izabrala vladu na čelu sa Albinom Kurtijem.

Pročitajte i ovo: Kurti posle godinu dana ponovo premijer Kosova

Za Kutijevu vladu je glasalo 67 poslanika, 30 je bilo protiv i nijedan uzdržan. Vlada je izglasana glasovima poslanika pokreta Samoopredeljenje i manjinskih zajednica, bez Srpske liste i stranaka opozicije. Ovo je drugi put da je Kurti na čelu kosovske vlade.

Čestitke EU zvaničnika Kurtiju

Novom kosovskom premijeru je čestitao i šef evropske diplomatije Josep Borell (Žozep Borelj) koji je takođe naglasio važnost nastvka dijaloga sa Srbijom.

“Radujemo se zajedničkoj saradnji na uspešnom približavanju dijaloga Beograda i Prištine. Ovo je presudno za Evropski put”, objavio je Borell na Twitteru, i poručio da Evropska unija u potpunosti podržava reformsku agendu i napore u borbi protiv COVID-19.

Čestitke Kutriju uputio je i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za regionalna pitanja koji je putem Twittera poručio da je EU spremna da pomogne dijalog Kosova i Srbije i normalizaciju odnosa.