Premijer Velike Britanije će primiti AstraZeneca vakcinu kako bi uvjerio javnost da je sigurna

Britanski premijer Boris Džonson

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Boris Johnson) primitće prvu dozu vakcine Oxford-AstraZeneca protv Covida-19, kako bi uvjerio javnost da je riječ o sigurnoj vakcini, objavio je u petak 19. februara BBC.

Pedesetšestogodišnji Johnson pozvao je ljude da se vakcinišu i rekao da nije došlo do "promjene" plana, uprkos padu opskrbe vakcinama.

Nekoliko evropskih zemalja treba nastaviti s upotrebom vakcine AstraZeneca nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) potvrdila da je "sigurna i efikasna".

Pročitajte i ovo: Više evropskih država najavilo nastavak vakcinacije AstraZenecom

Regulator je pregledao cjepivo usred straha od krvnih ugrušaka, ali rekao je da "nije povezano" s većim rizikom i da su koristi veće od bilo kakvih rizika.

Boris Džonson je rekao u četvrtak 18. marta na konferenciji za novinare da je vakcina AstraZenece sigurna, te da je važno da se svi vakcinišu kada dođu na red.

Džonson se i sam liječio u bolnici zbog infekcije Covid-19 u aprilu 2020. godine tokom prvog vala pandemije.

Profesor Kris Viti (Chris Whitty), glavni medicinski službenik za Englesku, rekao je da postoje izvještaji o malom broju ljudi koji se nisu pojavili na vakcinaciji zbog nakon kontroverze oko vakcine AstraZenece u Evropi.

On je rekao da očekuje da će se mnogi od njih odlučiti za vakcinaciju nakon "što uzmu vrijeme i razmisle”, dodajući da je Covid-19 i dalje "vrlo opasna bolest".

Premijer Džonson je rekao da je napredovanje Engleske u popuštanju ograničenja u svakodnevnom životu "nekontrolisano" zbog problema sa opskrbom vakcinama, gdje je iz Indije stiglo manje doza nego što se u početku očekivalo.

Često je bilo kašnjenja s programima uvođenja vakcina, rekao je i naglasio da indijska vlada nije zaustavila nikakav izvoz.

Profesor Neil Ferguson, sa Imperial College u Londonu, rekao je za BBC da posebno zabrinjavaju slučajevi koji se uvoze iz Francuske, gdje nivo zaraze raste.

Dodao je da je 5-10% slučajeva u Francuskoj bilo južnoafričke varijante korona virusa, što je zabrinjavajuće, jer bi moglo biti otpornije na trenutne vakcine.

Pročitajte i ovo: Jednomjesečno zatvaranje Pariza i više regiona

Ferguson je sugerisao da dodavanje Francuske na "crvenu listu" zemalja, iz kojih dolasci moraju biti u karantinu u hotelu, ne bi bilo "praktično", s obzirom na količinu trgovine između Velike Britanije i Francuske.

Umjesto toga, rekao je da će biti potreban "dogovor po mjeri" za ublažavanje rizika, uključujući moguće testiranje dolazaka.