Rusija odbacila američke tvrdnje o mešanju u izbore 2020.

Kremlj

Tvrdnje o navodnom ruskom mešanju u američke savezne izbore 2020. godine, koje su objavile američke obaveštajne službe, nisu potkrepljene nijednom činjenicom, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

"Dokument koji je pripremila američka obaveštajna služba još jedna je u nizu neosnovanih optužbi protiv naše zemlje za mešanje u američke unutrašnje političke procese", navodi se u saopštenju koje je danas preneo TASS.

U saopštenju se navodi da Vašington nastavlja sa "megafonskom diplomatijom", a glavni cilj je održavanje negativnog imidža Rusije "kako bi okrivili spoljne snage za destabilizujuću situaciju u zemlji".

"Zaključci izveštaja da je Rusija sprovodila operacije kako bi uticala na događaje u SAD potvrđuju samouverenu aroganciju njihovih obaveštajnih službi. Nisu iznete nikakve činjenice ili posebni dokazi", navedeno je u saopštenju ruske ambasade.

Nove optužbe, prema oceni ruskih diplomata, ne doprinose normalizaciji bilateralnih odnosa i nisu u skladu sa ruskim predlogom o ravnopravnom ekspertskom dijalogu uz uzajamno poštovanje kako bi se rešila aktuelna pitanja.

U zajedničkom izveštaju američkih ministarstava pravde i unutrašnje bezbednosti, koji je objavljen u utorak, Rusija je optužena da je pokušala da utiče na izbore kako bi pomogla reizboru Donalda Trampa i omalovaže predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

U dokumentu se najavljuje uvođenje američkih sankcija Rusiji na osnovu zaključaka iz izveštaja.

Rusija je bila optužena i za mešanje u američke predsedničke izbore 2016. na kojima je pobedio Tramp.