Sattler: Pozivi na raspad neće učiniti život boljim

Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH

Da li zaključci Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS) unapređuju javne službe RS, kreiraju poslove, ispravljaju vladavinu prava ili minimiziraju korupciju? Ne mislim da je tako. Retorika podjela i pozivi na raspad sigurno neće učiniti život boljim. Ono što hoće su reforme, saradnja i EU integracije, napisao je specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini (BiH) Johann Sattler na svom twitter profilu.

Sattler je to napisao komentarišući zaključke koje je usvojila Skupština RS na posebnoj sjednici održanoj 10.marta, u kojima se poziva na zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika BiH i predviđa mogućnost pokretanja razgovora o mirnom razlazu u ovoj državi.

Povodom zaključaka Skupštine RS, oglasila se i Ambasada Italije u BiH.

Na twitter profilu ambasade je rečeno kako Italija potvrđuje stav da Bosna i Hercegovina treba napredovati i izgraditi budućnost kao funkcionalna evropska država.

“Nakon 25 godina od Daytona vrijeme je da okrenete stranicu, nema vremena za gubljenje”, poručeno je sa twitter profila italijanske ambasade u BiH.

Skupština RS usvojila je 10. marta, na posebnoj sjednici u Banjaluci, deset zaključaka u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika u BiH u kojima se, između ostalog, traži da se zaduži Vladu Republike Srpske da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika ˝koji su kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat'.

U zaključcima se navodi i ˝da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu˝.

Istovremeno, u zaključcima se poziva na ukidanje visokog predstavnika i preispitivanje odluka svih ranijih visokih predstavnika u BiH.

Posebnu sjednicu Skupštine RS je zatražio predsjedavajući Predsjedništva BIH, Milorad Dodik, koji je sačinio deset zaključaka koje je entitetski parlament usvojio.

Pročitajte i ovo: Dodik pozvao na ukidanje OHR-a i referendum, oštre osude

Sjednicu su napustili poslanici opozicionih stranaka.