Borba za zaštitu autohtonih vrsta u Hercegovini

Eko centar Blagaj projekat je Omladinskog kluba "Novi val" iz mjesta Blagaj kod Mostara. Nevladina organizacija Omladinski klub "Novi val" pokrenut je 2001. godine, a Eko centar Blagaj 2007. godine, uz pomoć Španske međunarodne agencije za razvoj, te Black Vulture Conservation Foundation (Fondacija za očuvanje crnih lešinara) sa Mallorce (Majorke).

Eko centar Blagaj radi i na očuvanju autohtonih, hercegovačkih, aromatičnih biljnih vrsta. Na slici je nasad lavande u okviru Centra.

Eko centar Blagaj nastoji uzgojiti i biljne vrste koje dolaze iz mediteranskog klimatskog kruga; na slici je primjerak palme u okviru Centra.

Eko centar Blagaj radi i na očuvanju autohtonih, hercegovačkih, aromatičnih biljnih vrsta. Na slici je nasad hercegovačke kadulje.

Može se naći i primjerak drveta masline.

Eko centar je edukacijsko-istraživački centar, u kojem je najprije bio cilj reintrodukcija bjeloglavih supova u BiH, da bi se aktivnosti vremenom razvile, pa danas uključuju i edukaciju djece osnovnih škola, sportsko penjanje, adrenalinske ture, te sve aktivnosti koje se tiču prirodne i zaštite prirodne okoline.

Uz pomoć UN-ovog programa za razvoj (UNDP), Eko centar Blagaj pokrenuo je i program zaštite hercegovačkog magarca, s ciljem očuvanja te autohtone vrste, čiji su primjerci do prije nekih 100 godina bili uobičajena pojava u Hercegovini, a danas se ta vrsta nalazi pred izumiranjem; na slici, voditelj Centra Adnan Đuliman hrani nekoliko hercegovačkih magaraca.

Uz pomoć UN-ovog programa za razvoj (UNDP), Eko centar Blagaj pokrenuo je i program zaštite hercegovačkog magarca, s ciljem očuvanja te autohtone vrste, čiji su primjerci do prije nekih 100 godina bili uobičajena pojava u Hercegovini, a danas se ta vrsta nalazi pred izumiranjem.

Eko centar Blagaj već godinama radi na vraćanju u prirodu vrste bjeloglavih supova, koji su do druge polovine 20. stoljeća "šparali" nebo iznad Blagaja i cijele Hercegovine. U dva navrata su bjeloglave supove u Centru zatekli otrovane. Na slici je kafez u sklopu Eko centra u kojem su čuvali te, na ovim prostorima, rijetke životinje.

Kafez u sklopu Eko centra Blagaj, u kojem su čuvali bjeloglave supove. Iz Centra najavljuju da, uprkos dva slučaja trovanja tih životinja, neće odustati od nabavke novih ptica i pokušaja njihovog povratka u hercegovačko stanište.

Radi se i na očuvanju autohtonih, hercegovačkih, biljnih vrsta. Na slici je stablo šipka – biljke tipične za Hercegovinu.

Eko centar Blagaj nastoji uzgojiti i biljne vrste koje dolaze iz srodnih, toplijih, klimatskih krugova; na slici je primjerak biljke agava.

Jedna od aktivnosti Eko centra Blagaj Omladinskog kluba "Novi val" je i sportsko penjanje. Na slici je umjetna staza za penjanje.

Eko centar Blagaj Omladinskog kluba novi val radi i programe Interethnic Cooperation (međuetničke saradnje), u okviru kojih kroz Centar rade na spajanju djece iz škola na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku iz Mostara (Federacija BiH) i Nevesinja (bh entitet Republika Srpska). Na slici je dječije igralište u okviru Centra.

Eko centar Blagaj ima i poseban "bar" na otvorenom, u kojem se odvijaju konferencijske aktivnosti Centra, poput onih iz projekta spajanja djece iz škola na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku iz Mostara (Federacija BiH) i Nevesinja (bh entitet Republika Srpska).

Eko centar Blagaj ima i poseban "bar" na otvorenom, u kojem se odvijaju konferencijske aktivnosti Centra, poput onih iz projekta spajanja djece iz škola na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku iz Mostara (Federacija BiH) i Nevesinja (bh entitet Republika Srpska).

Crteži koji su u Eko centru Blagaj djelo djece učesnika različitih projekata koje je taj Centar organizirao.

Eko centar Blagaj je smješten u prirodnom kanjonu "Vulin potok", u naselju Galčići kod Blagaja, nekih desetak kilometara jugoistočno od Mostara.

Dva preparirana primjerka bjeloglavih supova, orlova lešinara, koje je Eko centar Blagaj pokušao vratiti u prirodu, a koje su krajem 2018. godine otrovali još uvijek nepoznati počinioci.