Otmica u nigerijskoj školi, strahuje se da je nestalo 300 djevojčica

Imena djevojčica koje je 2014. oteo Boko Haram, postavljena na petu godišnjicu njihovog nestanka

Osumnjičeni naoružani razbojnici upali su tokom noći u školski dom na sjeverozapadu Nigerije, rekli su u petak nastavnik i roditelj za AFP.

Ovo je povećalo strah od još jedne masovne otmice u tom regionu.

"Više od 300 djevojčica nije pronađeno nakon broja preostalih učenika", rekao je nastavnik u vladinoj srednjoj školi za djevojke "Jangebe" koja je tražio da ostane anoniman.

Rekao je da se napad dogodio oko 1:00 ujutro po lokalnom vremenu, ali nije pružio detalje o broju učenika koji su tada bili u školi.

Teško naoružane kriminalne bande u sjeverozapadnoj i centralnoj Nigeriji pojačale su napade posljednjih godina, otmice radi otkupnine, silovanja i pljačke.

Samo prošle sedmice, banda je iz škole u obližnjoj državi Niger otela 42 osobe.

Pročitajte i ovo: Oslobođeni nigerijski školarci, koje je oteo Boko Haram, vraćaju se kući

U decembru je više od 300 dječaka kidnapovano iz škole u Kankari, matičnoj državi predsjednika Muhammadu Buharija Katsina, dok je bio u posjeti regiji.

Dječaci su kasnije pušteni, ali incident je izazvao bijes i prisjećanje na otmicu Boko Harama više od 270 učenica u gradu Chibok na sjeveroistoku zemlje 2014. godine.

Šest godina kasnije pronađeno je ili oslobođeno samo oko polovice djevojčica. Neke su vjenčane s borcima, dok se za druge pretpostavlja da su mrtve.