Dodik rekao Šmitu: Ukinuti kancelariju Visokog predstavnika u BiH

Kristijan Šmit (Christian Schmidt), nemački kandidat za Visokog predstavnika u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik razgovarao je danas sa kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH Kristijanom Šmitom, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

„Sagovornici su se saglasili da je odgovornost za budućnost BiH na izabranim predstavnicima vlasti, a da svi procesi, uključujući i pomoć međunarodne zajednice, moraju biti zasnovani na miru i volji naroda“, navodi se u saopštenju.

U telefonskom razgovoru sa Šmitom, Dodik je podsjetio na stav Republike Srpske da je potrebno zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika , te da su način imenovanja i nadležnosti visokog predstavnika određene isključivo Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma - navodi se u informaciji proslijeđenoj medijima iz kabineta predsjedavjućeg Predsjedništva BiH.

U januaru ove godine, Vlada SR Njemačke je potvrdila da je Kristijan Šmit, političar Hrišćansko-socijalne unije i bivši ministar poljoprivrede, kandidat za novog viskog predstavnika u BiH.

To je krajem 2020. godine najavio i sadašnji visoki predstavnik, Valentin Inzko.

„Ja bih lično nakon dvanaest godina na ovom položaju pozdravio promjenu na mjestu visokog predstavnika", rekao je Valentin Inzko za austrijsku novinsku agenciju.

Pročitajte i ovo: Novi visoki predstavnik u BiH: Njemačka predložila, ostali ćute

Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler tokom posjete Banjaluci 22. februara je ocijenio da Bosna i Hercegovina treba težiti smanjenju prisustva međunarodne zajednice.

“Vidjeli smo prijedlog kandidature koju je iskazala Njemačka, što je pozitivan signal. Srednjoročno i dugoročno – ovakav obim prisustva međunarodne zajednice u BiH je nekompatibilan sa članstvom u EU. U nekim smo fazama gdje treba težiti postepenom smanjenju ovakvog prisustva”, izjavio je Satler.

Pročitajte i ovo: Sattler: BiH treba smanjiti prisustvo međunarodne zajednice