Žene u crnom: Zaustaviti kampanju za uvođenje obaveznog vojnog roka u Srbiji

Predsednica organizacije "Žene u crnom", Staša Zajović

Nevladina organizacija "Žene u crnom" je zatražila da se u Srbiji obustavi "militaristička kampanja" za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka i ocenila da to služi isključivo za "neprestanu predizbornu kampanju" aktuelne vlasti.

"Režim Aleksandra Vučića konstantno proizvodi tenzije i drži građane u strahu od rata. Najava uvođenja obaveznog vojnog roka, praćena rastućim trošenjem ogromnih budžetskih sredstava za kupovinu naoružanja i stalnim pozivanjem na borbenu gotovost, služe isključivo njegovoj promociji u funkciji permanentne predizborne kampanje", piše u saopštenju.

Ta nevladina organizacija je dodala da je ogroman broj muškaraca u ratovima 1990-ih odbio da, kako se navodi, "bude sveden na topovsko meso" i ocenila da to neće pristati ni danas.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ko u Srbiji ne odustaje od vojnog roka?

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je 1. januara da se ozbiljno razmišlja o vraćanju služenja vojnog roka.

"Hoćemo da u jednoj širokoj javnoj raspravi, u razgovoru sa građanima i strukom donesemo odluku koja će garantovati da Vojska Srbije ima urednu popunu, da ima rezervu... Pažljivo osluškujemo sve argumente", rekao je Stefanović za TV Prva.

Kako je objasnio, redovnim služenjem vojnog roka smanjila bi se potreba za angažovanjem profesionalnih vojnika, ali je priznao i da treba razmišljati gde bi vojnici bili smešteni i kakvu bi obuku imali.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u dva navrata tokom januara govorio o argumentima za i protiv obaveznog vojnog roka. Naveo je da vojni rok, ukoliko ga bude bilo, ne bi trajao godinu dana kao ranije, već 4, 5 ili 6 meseci.