Pariz se neće miješati u energetski izbor Berlina u vezi sa Sjevernim tokom 2

Cijevi za Sjeverni tok 2 u luci Mukran u Sassnitzu, Njemačka (septembar 2020.)

Francuska neće vršiti pritisak na Njemačku zbog planova za gasovod Sjeverni tok 2 kojim će dolaziti više ruskog gasa u Evropu, rekao je 3. februara francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan (Jean-Yves Le Drian).

Pojedini francuski zvaničnici izjavili su da Evropa treba da razmotri obustavu projekta zbog postupaka Rusije prema opozicionom lideru Alekseju Navaljnom i hapšenje njegovih pristalica.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi njemački političari nastavili su sa podrškom gasovodu i Le Drijan je naglasio da Pariz ne treba da se miješa u izbore Berlina.

"Ne treba miješati teme. Imali smo diskusije sa Nijemcima o Sjevernom toku, ali je to, uglavnom, bilo povezano sa evropskim energetskim suverenitetom. Ovo pitanje je na Nijemcima i mi se nećemo miješati u njihove energetske izbore", napomenuo je Le Drijan.

Pročitajte više Pariz poziva Njemačku da napusti Sjeverni tok 2 zbog hapšenja Navaljnog

Projekat Sjeverni tok 2 uključuje gradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi metara kubnih godišnje iz Rusije u Njemačku preko Baltičkog mora.

Radovi na gasovodu do sada su završeni 93%.

Gradnja je suspendovana u decembru 2019. godine kada je švajcarska kompanija Olsiz, koja postavlja cijevi, prekinula sa radom zbog američkih sankcija.

Međutim, 11. decembra 2020. godine radovi su nastavljeni.

Možda vas interesuje

Američki predsjednik protiv plinovoda Sjeverni tok 2Parlament EU : Obustaviti gradnju Severnog toka 2 zbog hapšenja NavaljnogNemačka odobrila rad na gasovodu Severni tok 2, ekololozi se žale