FBI: Bombe ispred sedišta stranaka postavljene dan pre upada na Kapitol

Pripadnik FBI-ja u Kapitolu tokom upada Trampovih pristalica, 6. januar

Dve improvizovane bombe, pronađene ispred sedišta Republikanske i Demokratske stranke neposredno uoči upada pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa u Kongres Sjedinjenih Američkih Država 6. januara, ostavljene su tu dan ranije, saopštili su američki zvaničnici, a prenosi agencija AP.

Federalni istražni biro (FBI) je naveo da su istragom otkrivene nove informacije, uključujući podatak da su eksplozivne naprave ostavljene ispred Republikanskog i Demokratskog nacionalnog komiteta 5. januara uveče, između 19.30 i 20.30, dan pre nemira u Vašingtonu u kojima je poginulo pet osoba.

Pročitajte i ovo: Biden zahteva procenu opasnosti od domaćeg nasilnog ekstremizma u SAD

Pripadnici bezbednosnih snaga pronašli su bombe tek sutradan.

Za sada nije jasno da li to znači da bombe nemaju veze s nemirima 6. januara ili su ih namerno postavili oni koji su planirali pobunu na dan kada je Kongres odlučivao o potvrdi predsednika Džozefa Bajdena na izborima, piše AP.

Za podatke o tom slučaju vlasti su povećale nagradu na 100.000 dolara.

Republikanski i Demokratski nacionalni komitet nalaze se nedaleko od Kongresa SAD gde su 6. januara izbili nasilni protesti posle protesta Trampovih pristalica koje osporavaju pobedu Bajdena na izborima 3. novembra.

Pročitajte i ovo: Zašto je QAnon u rasulu nakon Bidenove inauguracije?

Istražitelji su nedeljama zabrinuti zbog mogućih novih napada u Vašingtonu nakon što je Bajden preuzeo dužnost predsednika 20. januara.

Ministarstvo bezbednosti SAD u sredu je izdalo hitno upozorenje na opasnost od mogućeg domaćeg terorizma, odnosno nasilja protivnika Bajdenove administracije.

Pročitajte i ovo: Prvo upozorenje SAD na nasilne domaće ekstremiste