Potpredsjednik RS tvrdi da se izbornim rezultatima u Bratuncu, Foči i Vlasenici diskriminišu povratnici

Ramiz Salkić

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić, oglasio se saopštenjem u kome tvrdi kako je povodom formiranja lokalnih vlasti u opštinama Bratunac, Foča i Vlasenica, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), prekršen Ustav RS.

Salkić navodi kako kako je implementacijom rezultata lolalnih izbora održanih u novembru 2020. godine "proširena diskriminacija povratnika Bošnjaka u entitet RS", jer se umjesto primjene popisa stanovništva iz 1991. godine prilikom implementacije izbornih rezultata, "u nekim lokalnim zajednicama primjenjuju odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi u entitetu RS koje su u suprotnosti sa Ustavom entiteta".

U Ustavu RS je, kako navodi Salkić, definisana poroprcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u javnim institucijama, koja se bazira na popisu stanovništva iz 1991. godine, ali je donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi u članu 4. tog Zakona, definisana implementacija prema posljednjem popisu, što je kako smatra Salkić, suprotno Ustavu RS.

On je naveo kako ovim postupkom "vlast u entitetu ne poštuje Ustav u kreiranju zakona putem kojih želi dodatno etnički očistiti lokalne zajednice od svih onih koji nisu pripadnici srpskog naroda".

Pročitajte i ovo: Potpredsjednik RS-a pozvao međunarodnu zajednicu da 'prekine diskriminaciju Bošnjaka'

Kao primjer naveo je opštine Bratunac, Foča, te Vlasenica, ističući kako je primjenom ovog Zakona "došlo do potpunog progona Bošnjaka iz zakonodavne i izvršne vlasti".

"S obzirom na to da se radi o kršenju Ustava entiteta pozivamo i očekujem reakciju nadležne organe da zaštite Ustav i povratnike na ovom prostoru. Provođenje sistemske diskriminacije povratnika je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i to je poziv i obaveza za OHR i visokog predstavnika da se uključe u rješavanje ovog problema", dodaje se u saopštenju.

Salkić je pozvao nadležne da pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine zatraže ocjenu usklađenosti člana 4. Zakona o lokalnoj samoupravi entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine.