Albanija proterala ruskog diplomatu zbog kršenja sanitarnih mera

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama

Albanija je proglasila personom non grata ruskog diplomatu Alexeja Krivoševa.

Vlada u Tirani je naložila ruskom diplomati da napusti zemlju u roku od 72 časova, od trenutka predaje zvaničnog obaveštenja.

Odluka Vlade Albanije odnosi se na činjenicu da ruski diplomata, u nekoliko navrata, nije ispoštovao mere koje su vlasti uvele u cilju zaštite od COVID-19.

“Od aprila 2020, ali i početkom ove godine, albanska vlada je dobila žalbe i prijave o otvorenom kršenju mera od strane jednog diplomate Ambasade Ruske Federacije u Tirani”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da su visoki zvaničnici Ministarstva za Evropu i spoljnih poslova stupili u kontakt sa ambasadorom Rusije u Tirani, Mihailom Afanasijevim, stavljajući mu do znanja “neprestana kršenja anti-covid mera od strane diplomate”.

“Ponovljeno osporavanje pravila i zaštitnih mera protiv pandemije i zanemarivanje zabrinutosti institucija Albanije u vezi sa tim, ne mogu se dalje opravdavati i tolerosati”, dodaje se.

Ministarstvo ističe da se nada da “ova će ruska strana razumeti ovu odluku koja je nametnuta zbog nepoštovanja zakona i pravila Albanije”, i da “Albanija uverava rusku stranu na kontinuirano poboljšanje odnosa dve zemlje”.