Ministar Popović: Razgovori o proizvodnji Sputnjika V u Srbiji

Započeli su zvanični razgovori o proizvodnji ruske vakcine Sputnjik Ve u Srbiji, izjavio je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije.

Kako je saopštio njegov Kabinet, Popović je 21. januara posetio proizvodne kapacitete najvećeg ruskog proizvođača vakcine Sputnjik Ve (Sputnik V), organizaciju Generium u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, gde je zajedno sa stručnjacima iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak iz Beograda i Ministarstva zdravlja Srbije imao sastanak sa generalnim direktorom Generiuma Danilom Taljanskim.

„On je potvrdio spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv korona virusa u Srbiji“, saopštio je, kako je preneo Kabinet ministra, Nenad Popović.

On je naveo da je ruska strana odmah odgovorila na molbu iz Beograda da se ruska vakcina Sputnjik Ve proizvodi u Srbiji i dodao da je sa najvišeg nivoa u ruskom državnom vrhu naloženo da se iznađe način da se u najkraćem roku to omogući.

Saopšteno je da je sa organizacijom Generium potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine Sputnjik Ve u Srbiji i najavljeno da će u narednim danima stručnjaci iz Rusije posetiti Srbiju i Institut Torlak da bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ta institucija.

Popović je napomenuo da se Sputnjik Ve van teritorije Ruske Federacije trenutno proizvodi jedino u Kazahstanu.

”Proizvodnja ruske vakcine u Srbiji prvenstveno će imati značaj za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi”, rekao je Popović.

Vera Stoiljković, vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, rekla je da je ta zdravstvena institucija spremna da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

”Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nisu nam nepoznate. Uverena sam da bi Institut Torlak, uz podršku državnog vrha i zajedno sa ruskim stručnjacima, veoma brzo mogao da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji”, zaključila je Stoiljković.

Srbija je krajem 2020. godine potpisala bilateralne ugovore za nabavku vakcina sa Fajzerom, proizvođačem ruskog Sputnjika Ve i kineskim Sinofarmom, a takođe je i u globalnom COVAX sistemu za nabavku antikorona vakcina. Od 11. januara građani Srbije prijavljuju se za vakcinaciju na korona virus preko interneta i telefonom, a mogu da biraju koju vakcinu žele da prime.

Mirsad Ðerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije, izjavio je 21. januara da se do srede u 20 časova vakcinisalo nešto manje od 50.000 građana, kao i da se za imunuzaciju na korona virus prijavilo 436.000 ljudi.

On je za beogradsku Televiziju Prva rekao da je u Srbiji otvoreno više od 350 punktova za vakcinaciju protiv korona virusa.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Sa početkom upotrebe Sputnjika Ve, Srbija je uz Rusiju i Belorusiju bila jedina evropska zemlja u kojoj se stanovništvo vakciniše ruskom vakcinom protiv korona virusa.

Kako je prenela agencija Rojters (Reuters), mađarski regulator za lekove dao je 20. januara početno odobrenje za upotrebu britanske vakcine AstraZeneca i ruske Sputnjik V protiv korona virusa.

Ruska vakcina za sada nema odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO).