Sukob demonstranata s policijom u Tunisu

Demonstranti stoje usred dima dok blokiraju ulicu tokom sukoba sa snagama sigurnosti, Tunis 17. januara 2021.

Mladi u Tunisu sukobili su se, u noći sa utorka na srijedu s policijom, tokom protesta zbog ekonomskih teškoća, uprkos naporima predsjednika i premijera te države da smire tenzije, javlja Associated Press (AP).

"Čuje se vaš glas, a vaša ljutnja je legitimna, a moja je uloga i uloga vlade je da radim na ostvarenju vaših zahtjeva i da ostvarim san o Tunisu", apelovao je premijer Hichem Mechichi na demonstrante, objavila je nacionalna televizija u utorak 19. januara navečer, prenosi AP.

Nekoliko sati kasnije, desetine ljudi, koji su bacali projektile i napravili barikade suočili su se s policijom koja je odgovorila suzavacem u predgrađu Tunisa u Ariani.

Nemiri su zabilježeni i u drugim gradovima, petu noć protesta zbog kojih je Tunis rasporedio vojsku kako bi pokušao održati red.

Trećina mladih ljudi ove sjevernoafričke države je nezaposlena, navodi AP. Dugotrajna ekonomska kriza u Tunisu, pogoršana pandemijom korona virusa, potakla je bijes. Protesti su posebno potresli siromašne gradove u unutrašnjosti zemlje, ali su stigli i do većih gradova na obali.

"Znam da je ekonomska i socijalna situacija kriza koju je produbio COVID-19 i neophodne mjere koje smo poduzeli da bismo očuvali zdravlje Tunižana, te da su oni (mjere zaključavanja) ograničili neke lične slobode, poput slobode kretanja," rekao je premijer.

Osudio je pljačku i nasilje od strane demonstranata, koji su ponekad bili meta policije.

"Pravim razliku između mirnih protesta i djela pljačke i sabotaže", rekao je, dodajući da iako post-revolucionarni ustav Tunisa garantuje pravo na protest, njegova uloga je održavanje mira.