Svih 50 američkih država u pripravnosti za moguće prosvjede na inauguraciji Bidena

Postrojba Nacionalne garde ispred Kapitola, Washington (12. siječnja 2021.)

Svih 50 američkih država i Distrikt Columbia (DC) u pripravnosti su za moguće nasilne prosvjede ovog vikenda, uoči inauguracije novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena u srijedu, 20. siječnja.

Postrojbe Nacionalne garde iz cijele zemlje dolaze u Washington DC kako bi obeshrabrili svako ponavljanje smrtonosnog prosvjeda koji se dogodio 6. siječnja.

Federalni istražni biro (FBI) je upozorio na moguće oružane marševe pro-Trumpovih prosvjednika u svih 50 glavnih država.

Glavno gradsko šetalište National Mall u DC-u je zatvoreno.

Barikade se postavljaju na ulicama glavnog grada usred pojačanog osiguranja.

Ne propustite pročitati Zašto obezbjeđenje nije uspjelo da zaustavi nasilje Trumpovih pristalica?

Bidenov tim već je pozvao Amerikance da izbjegavaju putovati u glavni grad uslijed pandemije korona virusa, a lokalni dužnosnici su poručili da svečanost inauguracije ljudi trebaju gledati iz daljine.

Očekuje se da će nedjelja biti posebno usmjerena na prosvjede, nakon objava na pro-Trumpovim i krajnje desničarskim mrežama koje pozivaju na oružane demonstracije 17. siječnja i marša u Washingtonu na sam dan inauguracije, javlja BBC.

Ogranci nekih organizacija obavijestili su svoje sljedbenike da ne dolaze, pozivajući se na jako osiguranje, prenosi BBC.

Ovo slijedi nakon tjedna u kojem je Donald Trump postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan.

Sad se suočava sa suđenjem u Senatu, optuženom za "poticanje na pobunu" povezanu s napadom na američki Kapitol od strane skupina njegovih pristaša 6. siječnja.

Pročitajte više

Impičment ili 14. amandman: Može li se Trumpu zabraniti bilo kakva funkcija? FBI prati online komunikacije o mogućim protestima uoči Bidenove inauguracije