Kamp Lipa će biti spreman za povratak migranata 

Kamp za migrante Lipa pored Bihaća

"Ostalo je još da se pokopča struja, kako bi se otpočelo zagrijavanje šatora u migrantskom kampu Lipa", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE), Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine (BiH), koji se trenutno nalazi u kampu „Lipa“, udaljenom 30 kilometara od Bihaća na sjeverozapadu BiH.

On kaže kako su termogeni za zagrijavanje šatora stigli, te da se radi na njihovom uvezivanju i napajanju električnom energijom. Također u šatorima su postavljene čvrste podloge.

"Stvaraju se sve pretpostavke da se migranti polako počnu smještati u kamp Lipa, možda čak i večeras ako se završe poslovi oko snadbijevanja električnom energijom", kaže Buzar.

Kako je rekao Buzar pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH danas završavaju svoj angažman u kampu „Lipa“, jer prema odluci Predsjedništva BiH, od 6.januara, njihov zadatak je bio da postave šatore i predaju ih pripadnicima civilne zaštite.

Naime, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na telefonskoj sjednici održanoj 06.januara nije želio da se izjasni o prijedlogu angažmana OS BiH na pružanju pomoći civilnim organima na području Grada Bihaća.

Prijedlog se odnosi na privremeno angažovanje inžinjerijskih jedinica OS BiH na sanaciji pristupnog puta u dužini od 4.000 matara širine četiri metra na području kampa „Lipa“.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i predstavnici Unsko-sanskog kantona (USK) dogovorili su 3. januara da će stotine migranata koji borave u prihvatnom centru "Lipa" ostati na ovoj lokaciji dok se kamp adekvatno ne osposobi i postigne dogovor o ravnomjernoj raspodjeli tereta migrantske krize na sve dijelove države.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH su se 23. decembra povukli iz "Lipe", pri čemu su prestali pružati pomoć u tom kampu.