Trump odlikovao Grenella za sporazum između Kosova i Srbije

Richard Grenell, specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Američkih Država

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump odlikovao je svog specijalnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije Richarda Grenella Ordenom za nacionalnu sigurnost.

"Ambasador Richard Grenell odlikovan je zbog njegovog izuzetnog doprinosa koji je omogućio istorijsko potpisivanje sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova. Prema ovom sporazumu, Srbija i Kosovo ponovo su uspostavili direktne vazdušne, željezničke i cestovne veze, glavne infrastrukturne projekte potrebne za "olakšanje ekonomskog rasta i pravovremeni transfer robe i ljudi", rekao je Trump u izjavi, objavio je Ambasador Grenell na društvenoj mreži Instagram.

"Ovaj sporazum važan je korak ka izgradnji mirnije, sigurnije i prosperitetnije Evrope. Doprinosi ambasadora Grenella postizanju ovog istorijskog diplomatskog napretka za Srbiju i na Kosovo dovešće do svjetlije budućnosti za milione ljudi", rečeno je u odluci.

Grenell je imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog Kosovo i Srbija u oktobru 2019. godine, dok je služio kao američki ambasador u Njemačkoj.

Kosovo i Srbija potpisali su 4. septembra u Washingtonu dva dokumenta za normalizaciju ekonomskih odnosa, u prisustvu predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa.