Brexit: Trgovinski sporazum neizvjestan, postignut dogovor o irskoj granici

Uklanjanje zastava Velike Britanije 31. januara 2020.

Dan nakon što je pristao na sastanak sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, u posljednjem pokušaju da se spriječi neusklađen Brexit, britanski premijer Boris Johnson rekao je u utorak da bi Britanija mogla napustiti trgovinske pregovore.

Sa nešto više od tri sedmice do roka kada bi Britanija trebala završiti svoj izlazak iz Unije, Johnson bi se u srijedu trebao sastati sa von der Leyen u Briselu.

Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier rekao je da vjeruje kako je scenario bez sporazuma o konačnom izlasku više izgledan no trgovinski sporazum, rekli su dvojica diplomata za Reuters.

Pročitajte i ovo: Ističe vreme za dogovor EU i Velike Britanije

Ključne prepreke postizanju sporazuma su prava na ribolov, ravnopravnih uslova na tržištu kada je riječ o standardima za izvoz u EU koje Britanci treba da ispune i oko načina rješavanja budućih sporova dvije strane.

No, znak pomaka u pregovorima došao je tokom paralelnih razgovora o implementaciji ranijeg sporazuma o uslovima britanskog izlaska kada su obje strane saopštile da su postigli sporazum o tome kako će pravila o granici sa Sjevernom Irskom u sklopu Brexita, funkcionisati u praksi.

Dvije strane usvojile su “principijelni dogovor” o pitanjima koja uključuju provjeru na granicama i isporuku lijekova. Britanija je također saopštila da će ukloniti odredbe koje krše izlazni sporazum. Kako navodi britanski BBC, detalji novog sporazuma o granici još uvijek nisu objavljeni, ali da se očekuje da će biti odobreni do kraja mjeseca.

Pročitajte i ovo: Džonson: Stavovi Londona i EU i dalje vrlo udaljeni

Irska vlada pozdravila je sporazum kojim se izbjegava potreba za čvrstom granicom na jedinoj kopnenoj granici između Evropske unije i Velike Britanije. Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu EU I nakon 31. decembra kada ostatak Velike Britanije napusti EU u potpunosti.

Takozvani "backstop" na granici Sjeverne Irske je bio ključna tačka sporenja u vrijeme pregovora oko Brexita. U Londonu i u Briselu žele da izbjegnu vraćanje klasične granice između dvije Irske, jer bi to ugrozilo mirovni sporazum iz 1998. (Good Friday Agreement), mukotrpno postignut nakon višedecenijskih sukoba irskih katoličkih secesionista - pristalica ujedinjenja sa Republikom Irskom - i protestantskih unionista.

Britanija, koja se Uniji pridružila 1975. godine, zvanično je blok napustila 31. januara. Od tada traje prelazni period tokom kojeg pravila o trgovini, putovanju i podzetništvu ostaju ista.

No, sve to završava 31. decembra i ako do tada ne bude postignut dogovor koji bi zaštitio višemilijarderske godišnje trgovinske tarife, poslovi sa obje strane će biti pogođeni.