Nova Vlada Crne Gore održala prvu sjednicu

Prvo zasjedanje nove crnogorske vlade

Vlada Crne Gore održala je u ponedjeljak 7. decembra prvu sjednicu na kojoj su izabrani generalni sekretar i šefica kabineta.

Prethodno je nova Vlada Crne Gore - prva koju posle tri decenije ne formira Demokratska partija socijalista (DPS) na čelu sa Milom Đukanovićem - zvanično stupila na dužnost.

Dosadašnji premijer Duško Marković saopštio je na Twitteru da je predao dužnost novom predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću.

„Današnji susret i formalna primopredaja dužnosti potvrda su demokratskog sadržaja, zrelosti i odgovornosti koju baštini naša politika. Nadajmo se da će ova Vlada raditi u interesu Crne Gore i svih njenih građana“, napisao je Marković.


Novi premijer Krivokapić i njegov kabinet koji čini 12 ministara i potpredsjednik izabrani su na sjednici Skupštine u petak, 4. decembra. Njih je podržao 41 od ukupno 81 poslanika.

Podršku novoj Vladi dali su poslanici partija sa liste “Za budućnost Crne Gore” na čelu sa Demokratskim frontom, Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA. Protiv su bile opozicione partije koje čine DPS, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, dvije albanske nacionalne partije i Bošnjačka stranka.

Pročitajte i ovo: Zdravko Krivokapić novi premijer Crne Gore

Za jedinog potpredsjednika izabran je Dritan Abazović iz URA, kako bi, nakon što je Aleksa Bečić iz Demokrata ranije izabran za šefa parlamenta, nosioci tri pobjedničke koalicije zauzeli ključna mjesta u državi.

Prije izbora novu Vladu su kritikovali, ocjenjujući je da je slaba, jednonacionalna i crkvena.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj