Predsjedavajući Saveta ministara BiH o predlogu Zakona o javnim nabavkama

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija predstavio je u četvrtak 3. decembra u Sarajevu novu radnu verziju Zakona o javnim nabavkama.

Tekst tog zakona predstavljen je na sastanku na kojem su sudjelovali predstavnici Agencije za javne nabavke BiH, Delegacije Evropske unije (EU), privrednih komora Republike Srpske (RS) i Federacije BiH (FBiH) koji su predvodili stručni tim

"Cilj kreiranja novog zakonskog rješenja o javnim nabavkama je pojednostavljenje procedura i smanjenje troškova za ponuđače, u skladu s evropskim direktivama, te brže, efikasnije i transparentnije funkcioniranje javnog sektora", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Pročitajte i ovo: Evropska komisija: Suzbijanje korupcije prioritet država Zapadnog Balkana

Tokom sastanka, Tegeltija je istakao da ne vidi razlog da neko ne podrži zakon koji je od interesa za cijelu poslovnu zajednicu i javni sektor u BiH, zahvalivši stručnjacima iz Republike Srpske i Federacije BiH na angažovanosti u iznalaženju zakonskih rješenja koja za cilj imaju unapređenje poslovnog i privrednog ambijenta BiH.

Radna verzija novog Zakona o javnim nabavkama BiH, koja je predstavljena na sastanku, bit će dostavljena svim nadležnim organima i institucijama na daljnje razmatranje i doradu, te upućena u redovne institucionalne procedure, saopćeno je.

Pročitajte i ovo: Milijarde eura pojele javne nabavke u BiH

Prema podacima Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva ACCOUNT u Bosni i Hercegovini više od milijardu eura godišnje završi u sumnjivim transakcijama kroz netransparentne javne nabavke.