Predsjednik SDP-a BiH: Neugodno mi je i krivo zbog izborne prevare u Srebrenici

Nermin Nikšić, arhivska fotografija

Nakon hapšenja kadrova Socijaldemokratske partije (SDP BiH) u Srebrenici zbog sumnje u prevaru tokom lokalnih izbora, oglasio se predsjednik ove stranke Nermin Nikšić rekavši da mu je neugodno i krivo što je čovjek koji bio predsjednik te stranke u Srebrenici "dopustio sebi da se upusti u radnje koje krše osnovne moralne i ljudske vrijednosti, a onda i da prekrši zakon."

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u utorak 1. decembra na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice tri osobe zbog prevara u izbornom procesu 2020. godine. Među njima uhapšen je i predsjednik SDP organizacije Srebrenica, Bego Bektić.

Pročitajte i ovo: BiH: U akciji SIPA-e uhapšene tri osobe zbog izbornih prevara u Srebrenici

Sumnja se da su nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika Općine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i SDP-u.

"Potpuno je nevažno da li će se i šta dokazati od tih radnji, bitno je da se doveo u situaciju da bude među osumnjičenim čime je nanio nesagledivu političku štetu SDP-u i omogućio da po dobro oprobanom nacionalističkom receptu pokušaju sve svoje izdaje i lopovluke uviti u oblandu tobožnje brige za Srebrenicu“, stoji na zvaničnoj Facebook stranici predsjednika SDP-a.

Podsjetio je da je već raspuštena organizacija u Srebrenici i isključen Bego Bektić, uz navode da za ljude koji se bave takvim radnjama nema mjesta u SDP-u BiH.

Pročitajte i ovo: BiH: U akciji SIPA-e uhapšene tri osobe zbog izbornih prevara u Srebrenici

Nikšić je također pozvao Centralnu izbornu komisiju BiH da donese odluku o poništavanju i ponavljanju izbora u Srebrenici, kao i nadležne organe da izvedu odgovorne pred lice pravde.

"Krivo mi je jer se mi u SDP ponosimo činjenicom da bitke za Bosnu i Hercegovinu na svakom njenom pedlju vode naši ljudi koji dijele sudbinu i žive sa svojim komšijama i susjedima“, naveo je Nikšić.

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) je na sjednici sjednici održanoj 19. novembra usvojila zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica.

Pročitajte i ovo: Inicijativa 'Moja adresa: Srebrenica': Neregularni glasovi u pobjedi Grujičića

Prema podacima CIK-a nakon lokalnih izbora, koji su održani 15. novembra, u Srebrenici je pobjedu za načelničko mjesto osvojio Mladen Grujičić (SNSD) sa 70,3 posto glasova, a drugi je bio Alija Tabaković (SDA) sa 29,32 posto glasova.