Mađarski poslanik dao ostavku nakon pretresa ‘sex zabave’ u Briselu

Jozsef Szajer je bivši zamjenik predsjednika Evropske narodne stranke

Političar vladajuće mađarske stranke koji je prije dva dana dao ostavku na mjesto poslanika u Evropskom parlamentu saopštio je kako je bio među prisutnima u kućnoj zabavi koju je u Briselu zaustavila policija zbog kršenja pravila uvedenih zbog korona virusa.

U izjavi 1. decembra, 59-godišnji Jozsef Szajer, viši član vladajuće stranke premijera Victora Orbana, Fidesz, rekao je da sarađuje sa policijom.

Njegova izjava odnosi se na privatnu zabavu održanu u Briselu 27. novembra. Zabavu, koja je u belgijskim medijskim izvještajima opisana kao “sex zabava” prekinula je policija, a navodno, bili su uključeni drugi članovi Evropskog parlamenta i diplomate. Kako navodi Reuters, tužioci su rekli da je policija zadržala oko 20 osoba koje su pronašli u stanu u centru Brisela.

“Bio sam tamo”, rekao je Szajer u izjavi.

U saopštenju policije navodi se da je prolaznik vidio muškarca kako “bježi kroz kanal” te da su mu ruke bile krvave.

U izjavi, u kojoj je navedeni muškarac kasnije identifikovan kao Szajer, navodi se da su ozlijede najvjerovatnije nastupile tokom bijega. Također se navodi da su u njegovom ruksaku “pronađene opojne droge”, kao i da je otpraćen do kuće gdje je, uz diplomatski pasoš, utvđen njegov identitet.

Szajer u izjavi navodi da mu je policija izdala službeno usmeno upozorenje nakon što su ga odveli kući, ali da on nije koristio droge i da nema nikakvog znanja o ecstasy tableti koju su pronašli u njegovom ruksaku. Dodao je i da duboko žali zbog kršenja ograničenja okupljanja koja su uvedena kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

U Belgiji je dozvoljeno okupljanje najviše četiri osobe u zatvorenom prostoru, a kako navodi britanski The Guardian, na ovoj zabavi se nalazilo najmanje 20 osoba.

Szajer je od ulaska Mađarske u Evropsku uniju 2014. bio član Evropskog parlamenta. Do 2019. godine bio je zamjenik predsjednika Evropske narodne stranke.