Obilježena 15. godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH na svečanoj ceremoniji obilježavanja 15. godina OS BiH

Svečanom ceremonijom u Domu oružanih snaga u Sarajevu je u utorak 1. decembra obilježena 15. godišnjica osnivanja Oružanih snaga BiH (OS BiH).

Oružane snage (OS) BiH formirane su prije 2005. godine spajanjem Vojske Federacije BiH i Vojske RS-a.

Formiranju OS BiH prethodila je reforma odbrane u BiH koja je provedena 2004. godine. Tada su ukinuta entitetska ministarstva odbrane i entitetske vojske (Vojska RS i Vojska FBiH) te formirane jedinstvene OS BiH.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, ali i brojni drugi dužnosnici svih nivoa vlasti.

Prisutni su bili i predstavnici NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo: Pripadnici Oružanih snaga Britanije u BiH učestvuju u vježbi 'Brzi odgovor 2020.'

U svom obraćanju član Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao kako je donošenjem Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, kao i Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, prije 15 godina započet je proces uspostavljanja profesionalnih i za različite zadatke obučenih oružanih snaga BiH.

“Svoju sposobnost za najveće izazove naši vojnici pokazali su u okviru mirovnih misija Ujedinjenih nacija i NATO saveza, gdje su učestvovali u veoma složenim i zahtjevnim zadacima, što je dovelo do toga da su dobili visoke ocjene u tim nadnacionalnim organizacijama”, rekao je Komšić.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je naglasio da su pripadnici Oružanih snaga BiH najbolji resurs države Bosne i Hercegovine, te da su to nebrojeno puta dokazali profesionalizmom, znanjem, stručnošću, a potvrdili i nesebičnim angažmanom na pomoći drugima u zaštiti od širenja korona virusa.

„Pripadnici naših Oružanih snaga kontinuirano učestvuju u mirovnim misijama i operacijama podrške miru pod liderstvom NATO-a, UN-a i Evropske unije, čime doprinose afirmaciji Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu. Time je BiH postala kredibilan partner međunarodne zajednice u održavanju globalnog mira i sigurnosti, a svi mi smo s pravom ponosni na hrabrost, predanost i profesionalizam pripadnika naših Oružanih snaga“, rekao je ministar Podžić.

O rezultatima i uspjesima koje su Oružane snage Bosne i Hercegovine postigle u prethodnom periodu, govorio je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, generalpukovnik Senad Mašović, koji je, između ostalog, istakao:

Oružane snage BiH su mlada institucija, ali je od svog osnivanja do danas stalno jačala i rasla, te su se OS BiH razvile u prepoznatljivu vojnu snagu, kako u regiji, tako i šire. Reforma odbrambenog sistema, kojom su nastale OS BiH, od relevantnih faktora međunarodne zajednice je ocijenjena kao najuspješnija u post-Dejtonskoj BiH“, kazao je Mašović.

Na kraju ceremonije, uručene su zlatne plakete jedinicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za savjestan rad i doprinos razvoju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo: Zbog niskih plaća napuštaju Oružane snage BiH