Khamenei: Kazniti odgovorne za ubistvo iranskog naučnika

Ali Khamenei

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei pozvao je u subotu, 298. novembra, da se "kazne" odgovorni za ubistvo jednog od najistaknutijih iranskih naučnika u nuklearnom sektoru.

U saopštenju objavljenom na njegovom zvaničnom sajtu, Khamenei je nazvao ubijenog naučnika Mohsena Fakhrizadeha istaknutim i priznatim naučnikom u nuklearnoj i odbrambenoj oblasti, javlja agencija Rojters.

Vrhovni vodja Khamenei je rekao da je prvi prioritet Irana posle ubistva "definitivno kažnjavanje počinilaca i onih koji su to naredili", navodi se u saopštenju.

Khamenei je opisao Fahrizadeha kao prestižnog naučnika u nuklearnim pitanjima i odbrani i rekao da je on postao "mučenik u rukama kriminalnih i okrutnih plaćenika".

"Taj naučnik bez premca dao je svoj dragocen i skup život Bogu zbog njegovih velikih i trajnih naučnih napora", rekao je Khamenei i rekao da će se nastaviti naučni i tehnički napori ubijenog naučnika.

Ranije danas je iranski predsednik Hasan Rouhani optužio Izrael da je delovao kao "plaćenik Amerike" i ubio visokorangiranog naučnika u iranskom nuklearnom programu.

"Još jednom su zle ruke globalne arogancije zamrljane krvlju plaćeničkog uzurpatorskog cionističkog režima", rekao je Rohani, prenosi agencija Rojters.

On je naveo da atentat na Mohsena Fakhrizadeha pokazuje očaj neprijatelja Irana i dubinu njihove mržnje.

"Njegovo mučeništvo neće usporiti naša dostignuća", rekao je Rohani.

Dodao je da Izrael pokušava da stvori "haos" tim ubistvom, ali da Iran neće pasti u tu klopku.

Prema navodima iranskog Ministarstva odbrane, pedesetdevetogodišnji Mohsen Fakhrizadeh podlegao je povredama posle napada automobilom bombom na vozilo u kome se nalazio, uz dodatnu paljbu napadača koje su ubili Fakhrazadehovi telohranitelji. Ministarstvo je navelo da je naučnik bio šef odeljenja za istraživanje i inovacije.

Vlasti Izraela, koje tvrde da je Fakhrizadeh bio ključni čovjek iranskog vojnog nuklearnog programa, nisu se oglasile povodom optužbi.

Pročitajte i ovo: Ko je bio Mohsen Fakhrizadeh, ubijeni iranski naučnik?