Papa pozvao sukobljene strane u Etiopiji da prekinu nasilje

Izbjeglice iz regije Tigraj, 22. novembra 2020.

Papa Franja pozvao je u petak 27. novembra partije u sukobu u Etiopiji da prekinu nasilje i sačuvaju živote, posebno civila, prenosi agencija Beta, pisanje Associated Pressa.

"Sveti otac prati informacije iz Etiopije gde je nekoliko nedelja u toku vojni sukob... Zbog nasilja neki civili su poginuli, a desetine hiljada ljudi primorano je da pobegnu iz svojih domova u pravcu Sudana", rekao je direktor odeljenja za medije Vatikana Mateo Bruni u saopštenju.

Bruni je rekao da su sukobi koji su pojačani kako dani prolaze, već izazvali tešku humanitarnu situaciju i dodao da je papa pozvao sukobljene strane "da prekinu nasilje, očuvaju živote, posebno civila, da bi narod mogao ponovo da nađe mir".

Pročitajte i ovo: Ultimatum etiopske armije Tigraju, odakle najavljuju borbu do kraja

Etiopski premijer Abij Ahmed ponovo je rekao danas da je njegov zadatak da "sačuva red" u Etiopiji posle sastanka organizovanog u Adis Abebi sa specijalnim izaslanicima koje je Afrička unija zadužila za medijaciju u sukobu u Tigraju.

Abij je juče naredio vojsci da krene u "poslednju fazu" vojne operacije pokrenute 4. novembra sa napadom na Mekele, glavni grad te pobunjene oblasti na severu zemlje.

Pročitajte i ovo: Premijer Etiopije: Vojsci naređeno da krene u pobunjeni region Tigraj

Za sada se ne zna tačan bilans sukoba u Tigraju, ali je poginulo najmanje nekoliko stotina ljudi.

Više od 43.000 Etiopljana pobeglo je u susedni Sudan, prema podacima UN agencije zaduženoj za izbeglice UNHCR.