BiH: Optužnica protiv državljanke Srbije zbog navođenja na prostituciju

Zgrada Tužilaštva BiH u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv državljanke Republike Srbije Tijane Maksimović, rođene 1992.godine, za kazneno djelo međunarodnog navođenja na prostituciju.

Ovo kazneno djelo počinjeno je u maju 2020. godine na području Bijeljine u BiH.

„Optužena se trereti da je, koncem mjeseca svibnja/maja 2020. godine, poticala državljanke Srbije sa područja Beograda, G.S. i S.P. da u cilju pružanja seksualnih usluga otputuju sa njom u Bosnu i Hercegovinu, na područje grada Bijeljine, te da na privatnoj zabavi, pružaju seksualne usluge za novčane iznose od po 500 eura“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pročitajte i ovo: U BiH se trguje i djecom, zbog čega SAD prijeti ukidanjem donacija

Navodi se kako je optužena Maksimović 27. maja, tokom pandemije, zajedno sa druge dvije državljanke Srbije, ilegalno ušla u BiH preko 'vodene granice' na Savi, odakle su pomenute dvije ženske osobe prevezene na 'dogovorenu privatnu zabavu' u Suho Polje blizu Bijeljine.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su dolaskom na tu lokaciju prekinuli održavanje zabave i ove osobe lišili slobode.

Optužena se tereti da je sa predumišljajem i radi ostvarivanja nezakonite zarade, 'vrbovala i navodila dvije osobe, strane državljanke, na pružanje seksualnih usluga u državi u kojoj nemaju prebivalište ni državljanstvo' te time počinila kazneno djelo Međunarodno navođenje na prostituciju iz Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.