Mađarska i Poljska planiraju da ulože veto na budžet EU

Viktor Orban, premijer Mađarske

Mađarska planira u ponedjeljak 16. novembra da uloži politički veto na budžet Evropske unije (EU) od 1,1 hiljade milijardi eura za period 2021-27. i shemu oporavka od krize COVID-19 zbog prijedloga o povezivanju raspodjele sredstava iz EU fondova s vladavinom prava, javila je agencija Reuters.

Poljski ministar pravosuđa takođe najavljuje veto od strane Poljske.

Nacionalistička vlada mađarskog premijera Viktora Orbana godinama je u raskoraku s evropskim partnerima zbog kršenja demokratskih standarda. Plan da se uložiti veto najavljen je u ponedeljak na internet stranici portfolio.hu.

Mađarska i Poljska su pod istragom EU-a zbog podrivanja nezavisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija.

Članice EU-a prema pravilima mogu staviti veto na usvajanje višegodišnjeg finansijskog plana. Ovaj potez Mađarske i Poljske najviše bi naštetio njima jer su države koje su primile najviše evropskih sredstava.

Orban, koji gradi "neliberalnu demokratiju", odbacio je optužbe o podrivanju demokratskih standarda u zemlji i optužio Brisel za dvostruke standarde. Rekao je da se Mađarska kažnjava zbog stvari koje su dozvoljene drugim državama.

Pročitajte i ovo: Orbanovi novi predlozi zakona udarac koji opozicija nije očekivala

EU je tokom ljeta odlučila da će sve buduće isplate sredstava vezati za poštovanje demokratskih standarda ugrađenih u ugovor o osnivanju EU, kao što su slobodni sudovi, mediji i obrazovanje, koji su posljednjih godina bili na udaru Orbana i njegovog poljskog saveznika premijera Jaroslava Kačinjskog.