Francuski tužioci: Napad u Nici i ubistvo nastavnika u Parizu su povezani

Mjesto smrtonosnog napada u Nici.

Osoba osumnjičena da je nožem usmrtila tri osobe u crkvi u francuskom gradu Nici u svom telefonu imao je slike muškarca koji je dvije sedmice ranije odrubio glavu nastavniku u blizi Pariza, saopštili su francuski tužioci u petak, prenosi Reuters

Pronalazak fotografija kod dvadesetjednogodišnjeg Tunižanina kojeg je policija upucala 29. oktobra, mogao bi ukazivati na zajednički motiv dva napada.

Antiteroristički tužioci rekli su u izjavi za medije da je pregled mobitela otkrio i fotografije koje se dovode u vezu sa takozvanom “Islamskom državom”.

Nastavnika historije Samuela Patija ubio je muškarac čečenskog porijekla, koji je prije napada snimio poruku u kojoj je rekao da želi kazniti Patija zbog pokazivanja karikature proroka Muhameda. Ovo je bio posljednji u nizu napada zbog karikatura koje muslimani smatraju blasfemijom, dok francuski zvaničnici brane pravo na njihovo objavljivanje, uz pojašnjenje da je to stvar slobode izražavanja.

Pročitajte i ovo: Nica oplakuje žrtve napada, Macron: Francuska neće odustati od svojih vrijednosti

Ranije su tužioci utvrdili da su oba napadača posljednjih smrtonosnih napada u Francuskoj koristili slične metode, odnosno da su koristili velike noževe. Napadač u Parizu je odrubio glavu nastavniku dok je napadač u Nici to pokušao da uradi.

Posljednji napad u Nici potaknuo je vladu da podigne sigurnosni alarm u državi na najviši nivo, dok je predsjednik Emmanuel Macron rekao da će biti raspoređen veći broj vojnika kako bi zaštitili ključna mjesta poput škola i mjesta molitve.

Pročitajte i ovo: Napad u Beču, najmanje troje mrtvih, desetina povrijeđenih, traga se za napadačima

U utorak su Francuska i Njemačka tražile pooštravanje granica Evropske unije kako bi zaustavili ono što je Macron nazvao “prijetnjom terorizma” nakon što su navodni islamski minitanti tokom prethodnog mjeseca ubili osam ljudi u napadima u Parizu, Nici i Beču.

Vaš browser nepodržava HTML5

EU lideri: Potrebna veća kontrola granica zbog terorističkih prijetnji