Preminuo premijer Bahreina

Bahreinski šeik Khalifa bin Salman al Khalifa, arhivska fotografija

Bahreinski šeik Khalifa bin Salman Al Khalifa, jedan od premijera s najdužim stažom na svetu koji je decenijama vodio vladu ostrvske države, umro je u sredu, 11. novembra u 84. godini.

Državna novinska agencija Bahreina objavila je vest o smrti, dodajući da je bio na lečenju na klinici Mayo u Sjedinjenim Državama, ne objavljujući druge detalje.

Šeik Khalifa je bio dugogodišnji bliski saradnik Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Vodio je ostrvsko kraljevstvo od 1971. godine kada je proglasilo nezavisnost od Velike Britanije.

Porodica al-Khalifa vlada od 1783. godine, podseća Rojters.

Snažan odgovor na prodemokratske proteste u Bahreinu 2011. godine - i kritika sličnih nemira u arapskom svetu - naglasio je glavnu crtu njegove vladavine, odnosno, kako napominje Rojters, čvrstu odbranu dinastije.

U avgustu je šeik Kahlifa napustio kraljevstvo zbog, kako su zvanični mediji javili, "privatne posete inostranstvu".

Ranije ove godine boravio je u Nemačkoj na lečenju ali nije navedeno o čemu je reč. Ceremonija pokopa održaće se nakon što njegovo telo stigne u zemlju iz SAD, a sahrana će biti ograničena na određeni broj rođaka, objavila je Bahreinska državna novinska agencija.

Vlasti u Baherinu proglasile su žalost na nivou države od nedelju dana, a vladina ministarstva zatvaraju se na tri dana počevši od četvrtka.

Vest o smrti emira Khalife stigla je na dan kada je Izrael objavio da je ratifikovao istorijski sporazum sa tom državom.

Pročitajte i ovo: Izrael potpisao sporazum sa Bahreinom i Emiratima u Bijeloj kući

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su sporazume s Izraelom 15. septembra u Beloj kući, čime su postali treća i četvrta arapska zemlja koja normalizuje odnose s Izraelom.

Bahrein je matična baza Pete flote američke mornarice.