TI BiH: Prijedlog Zakona o sukobu interesa obesmišljen amandmanima

Logo organizacije Transparency International, ilustrativna fotografija

Međunarodna organizacija Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) upozorila je Parlamentarnu skupštinu BiH da Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je na dnevnom redu Predstavničkog doma u srijedu 14. oktobra, nije u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO).

U obrazloženju ove tvrdnje Transparency International BiH u saopštenju za javnost navodi da su mehanizmi predviđeni u prvobitnom prijedlogu usvojenom u prvom čitanju obesmišljeni usvajanjem amandmana koji praktično legalizuju sukob interesa.

“Ukoliko se usvoje amandmani na prijedlog Zakona o sukobu interesa, Bosna i Hercegovina će dobiti gori zakon od postojećeg, iako je njegovo unapređenje jedan od glavnih prioriteta na evropskom putu”, saopšteno je iz TI BiH.

Pročitajte i ovo: Brisel: Nema pregovaranja o ključnim prioritetima za BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici u srijedu 14. oktobra trebalo da razmatra Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, koji su predložili tri poslanika iz opozicionih stranaka - Socijaldemokratskepratije BiH (SDPBiH), Naše stranke i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA).

Tri poslanika su prvobitni prijedlog izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine uradila uz pomoć Transparency Internationala BiH, OSCE-a i Delegacije Evropske unije u BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je, u drugoj komisijskoj fazi, sa 22 usvojena amandmana, podržala prijedlog ovog zakona.

Amandmani koje je na prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) usvojila Ustavnopravna komisija, kako navode u TI BiH, javnim funkcionerima omogućava da obavljaju druge nespojive funkcije na drugim nivoima vlasti i da budu članovi upravnih i nadzornih odbora, te ‘potpuno derogira tekst zakona i uspostavlja niže standarde nego što čak nudi i Zakon koji je sada na snazi’.

“Prvobitni nacrt koji je usvojen u prvom čitanju ispunjavao je sve međunarodne standarde i adekvatno propisivao nespojivosti javnih funkcija ali su kroz usvajanje amandmana potpuno relaksirani mehanizmi kontrole i uvedena manja ograničenja nego što to nudi trenutni zakon.

Usvajanje amandmana Hrvatske demokrtakse zajednice (HDZ BiH) omogućava nosiocima funkcija da budu na čelu fondacija i udruženja koje dobijaju novac iz entitetskih i kantonalnih budžeta, što također uvodi niže standarde od postojećeg zakon, saopšteno je.

“Pored navedenog, usvojeni amandmani ne osiguraju potreban nivo nezavisnosti tijela koje bi trebalo provoditi Zakon, a što je jedan od osnovnih preduslova navedenih u međunarodnim standardima”, ocjenjuju u TI BiH.

Transparency International BiH napominje da je unapređenje Zakona o sukobu interesa jedan od 14 prioriteta istaknutih od strane Evropske unije na putu BiH za članstvo u EU, a rješenja koja su naknadno uvrštena u Prijedlog Zakona ni u kom slučaju ne osiguravaju neophodna unapređenja.

Pročitajte i ovo: Sve o 14 za BiH teško ostvarivih EU kriterija

TI BiH stoga apeluje na Predstavnički dom da zakon usvoji u prvobitnom obliku, jer ukoliko se usvoji u obliku koji sadrži sporne amandmane, poslaće se jasna poruka da nema volje za ispunjavanjem bilo kakvih unapređenja navedenih u prioritetima prema EU, a sukob interesa će biti legalizovan.

Pročitajte i ovo: U Sarajevu održan okrugli sto o članstvu BiH u EU

Izmjene Zakona podrazumjevaju uvođenje preciznih pravila koja ograničavaju vršenje više funkcija, te jasnih pravila u obavljanju funkcija, angažmana i poslovanja nosilaca javnih funkcija i nakon prestanka funkcije, te proširenje kruga osoba na koje se zakon odnosi kako bi svi nosioci javnih funkcija imali jednak tretman.