Predsjednik Kirgistana objavio da je spreman da podnese ostavku

Biškek, 5. oktobar 2020.

Predsjednik Kirgistana Sooronbay Jeenbekov spreman je da podnese ostavku u pokušaju da okonča haos nakon izbora koji je zahvatio državu Centralne Azije, rekao je u obraćanju na svojoj web stranici u petak, 9. oktobra, javlja agencija Frans pres (AFP).

Sporno glasanje je izazvalo novu krizu u Kirgistanu, izazvavši proteste i nemire zbog kojih je najmanje jedan mrtav, a stotine ranjeno.

Jeenbekov je rekao da bi mogao odstupiti nakon što bude određen datum za nove izbore i parlament i njegov ured potvrde promjene u vladi.

"Nakon što se legitimne izvršne vlasti odobre i vratimo se na put zakona, spreman sam napustiti mjesto predsjednika Republike Kirgistan," rekao je.

Pročitajte i ovo: Četiri ključna pitanja o političkim promenama u Kirgistanu

Izjava dolazi nekoliko sati nakon što je Jeenbekov iz ureda rekao da predsjednikova ostavka nije "pod znakom pitanja" u razgovorima s političkim liderima nakon sukoba na protestima organizovanim od strane opozicionih partija koje su izgubile na spornim parlamentarnim izborima.

Nekoliko političkih snaga planiralo je nove demonstracije u petak, a strahovi su porasli zbog potencijalnih sukoba između pristalica različitih grupa.

Jeenbekov je dodao da je želio "ozakoniti imenovanja" nakon što je nekoliko političara zatražilo rukovodeće pozicije u zemlji.

Od petka, 9. oktobra opozicioni kandidati tvrde da kontrolišu državno tužiteljstvo, odbor za nacionalnu sigurnost i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ako bi Jeenbekov dao ostavku, postao bi treći kirgiški čelnik koji je srušen nakon pobuna. Do sada se to desilo 2005. i 2010. godine, podsjeća AFP.