Tragom secesije u Subotici

Najupečatljivi simbol Subotice je Gradska kuća, najznačajnije delo budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba.

Podignuta je u periodu od 1908. do 1910. godine i još dve godine su trajali radovi na njenom ukrašavanju i uređenju.

I nakon sto godina, Gradska kuća danas funkcioniše na isti način.

Sinagoga je izgrađena 1902. godine prema projektima poznatih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba, a 1974. godine proglašena je za spomenik kulture od izuzetnog značaja. 

Sinagoga je nedavno, nakon više godina rada na restauraciji i popravci, kompletno obnovljena 2018. godine.

Vitraži na sinagogi su izrađeni u peštanskom ateljeu Mikše Rota, a fasadna dekoracija i crep u pečujskoj fabrici keramike Žolnai.

Palata Ferenca Rajhla je bila porodična kuća arhitekte Ferenca Rajhla koja je izgrađena 1904. godine u mađarskoj varijanti secesije.

Inspirisana je folklornom umetnošću, motivima baštenskog cveća, detaljima od žolnai keramike, kovanog metala i stakla na fasadama koje podsećaju na narodni vez.

Ferenc Rajhl u kući nije mogao dugo da uživa, jer je već nakon četiri godine bankrotirao i morao je sve da proda i da se iseli iz palate.

U stilu mađarske varijante secesije, 1907. godine na gradskom Korzou izgrađena je i Palata subotičke trgovačke banke po projektima Marcela Komora i Dežea Jakaba.

Stepenište Palate subotičke trgovačke banke

Ona je zanimljiva po svom koloritu i neobičnim motivima koji upućuju na to da je nekada bila banka.

Palata Mikše Demetera (danas Gradski muzej), izgrađen je 1906. godine po projektima braće Vago – Lasla i Jožefa za subotičkog lekara Mikšu Demetera.
 

Na fasadi se vidi da je ona svedenija, detalji su jednostavniji, a elementi su vezani za secesiju biljnog, floralnog ornamenta i dekorativnim motivima srca i ptica.

Gradska najamna palata je spoj umetnosti i zanatstva, projektovana je u duhu bečke secesije.

Nju je projektovao arhitekta Pal Vadas koji je posle pobede na konkursu došao u Suboticu 1911. godine.

Ova palata je elegantna, na njoj je karakterističan ugaoni deo, erker, a ispod same kupole nalaze se figure koje simbolizuju tri polja koja se tiču grada

Nova fontana u centru Subotice koja je izgrađena 2020. godine, zamenila je zamenila staru Zelenu fontanu, izgrađenu 1971. od žolnai keramike koja godinama, zbog lošeg održavanja, nije bila u funkciji.

Nova fontana noću