Komisija najavila 'dodatnu strukturu' za debate nakon prvog TV duela između Trampa i Bajdena

Kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden i predsednik Donald Tramp suočili su se u svojoj prvoj televizijskoj debati 29. septembra

Nezavisna agencija za američke predsedničke debate saopštila je da je TV duel između dvojice predsedničkih kandidata Donalda Trampa i Džoa Bajdena 29. septembra „jasno stavio do znanja“ da je potrebna „dodatna struktura“ kako bi se obezbedila „urednija rasprava“ o pitanjima sa kojima se suočavaju birači.

Iz agencije je saopšteno da će uskoro najaviti mere „kako bi se obezbedilo postojanje dodatnih alata za održavanje reda za preostale rasprave“.

Među predlozima je i mogućnost da bi moderatori mogli da privremeno isključe mikrofon kandidata.

Kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden (Joe Biden) i predsednik Donald Tramp (Trump) suočili su se u svojoj prvoj televizijskoj debati 29. septembra, u haotičnih 90 minuta verbalnog sparinga ispunjenog međusobnim prozivanjem i prekidanjem, istakavši veoma različite stilove dva predsednička kandidata.

Vaš browser nepodržava HTML5

Sukob Trampa i Bajdena u haotičnoj prvoj debati

Debata je, između ostalog, pokrila pitanja pandemije COVID-19, nominacije novog sudije Vrhovnog suda, red i zakon, kao i odnose među rasama, dok je Tramp agresivno napao Bajdena, a bivši potpredsednik odgovarao oštrim udarcima.

Dva kandidata su često govorila jedan preko drugog. Bajden je nazvao Trampa lažovom, klovnom, "Putinovim štenetom ", a u jednom trenutku je rekao: "Hoćeš li ućutati, čoveče?"

Tramp je sa svoje strane rekao da "radikalna levica" Bajdena "mota oko prsta" i kritikovao bivšeg potpredsednika zbog insistiranja na nošenju maske za sprečavanje širenja COVID-19 kako su savetovali medicinski stručnjaci. Tramp je rekao da je Bajdenov sin Hanter (Hunter) neprimereno profitirao od očevih veza dok je radio u Ukrajini.

Pročitajte i ovo: Prva Tramp-Bajden debata: Uzavrela retorika i lični napadi

Optužbe i negiranja su toliko često razmenjivana da je moderator Kris Volas (Chris Wallace) s Foks njuza (Fox News) više puta delovao iritirano. Posebno je bio frustriran zbog Trampa, moleći predsednika da ne prekida i podsećajući ga da je njegov izborni štab prihvatio pravila debate.