Optužnica SAD protiv dva hakera povezana s kineskom vladom

Ministarstvo pravde SAD je danas objavilo optužnicu protiv dva hakera povezana s kineskom vladom.

Američke vlasti tvrde da su Li Siajou i Don Đijaži učestvovali u višegodišnjoj kampanji sajber špijunaže tokom koje su ukrali dizajn naoružanja, informacije o lekovima i izvorne kodove programa.

Prema optužnici, na meti hakera bile su kompanije koje razvijaju vakcine protiv korona virusa, a od firmi širom sveta uspeli su da ukradu intelektualnu svojinu i trgovinske tajne, čija se vrednost meri stotinama miliona dolara.

Hakeri su prethodnih meseci istraživali ranjivost komjuterskih mreža kompanija poznatih po radu na razvoju vakcina.

U optužnici nisu navedeni nazivi kompanija, ali se dodaje da su kineski hakeri ukrali velike količine podataka sa računara širom sveta, uključujući SAD, Britaniju, Nemačku, Australiju i Belgiju.

U sudskom dokumentu se navodi da su njih dvojica radili za kinesko Ministarstvo bezbjednosti (MSS), što je pandan američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA).

Tužilaštvo ističe da je MSS hakerima prosljeđivalo informacije o kritičnim programskim manama koje bi koristili da bi prikupljali podatke.

Među njihovim "žrtvama" su, između ostalih demonstranti iz Hong Konga i kancelarija Dalaj Lame.

Reč je o najnovijem u nizu agresivnih poteza administracije predsednika SAD Donalda Trampa protiv Kine, ocenjuje AP.

Hakeri nisu u pritvoru, niti su u SAD, ali su američke vlasti odlučile da veću korist imaju ako objave optužnicu nego da čekaju da oni uđu u zemlju, što nije bilo izgledno.

Zapadne službe su optužile i Rusiju da preko hakera da dođe do podataka o vakcinama, što je zvanična Moskva negirala.