Predsednica Evropske komisije prekršila kodeks videom podrške za HDZ 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) se
pojavila u video spotu podrške za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i
prekršila kodeks rada u evropskim institucijama jer je za partijske svrhe koristila
prostoriju Komisije.

Predstavnici za medije ove institucije su priznali da je to "greška koja se neće ponoviti", međutim u javnim nastupima u ponedeljak tim predsjednice Evropske komisije odbio je da se izvini zbog ovog propusta.

“Napravljene su greške i biće uspostavljene odgovarajuće procedure tako da se te greške ne ponove u budućnosti”, rekao je Erik Mamer glasnogovornik Komisije.

On je priznao da je video sniman nakon zahteva hravatskog premijera Andreja Plenkovića i da je to urađeno “u kontekstu predizborne kampanje u Hrvatskoj”.

Predsednica Evropske komisije dolazi iz nemačke Demohrišćanske Unije koja je poput hrvatskog HDZ-a članica najveće političke grupacije u Evropskom
parlamentu - Evropske narodne stranke (EPP).

U petak uveče, uoči izbora u Hrvatskoj koji su održani u nedelju 5. jula, objavljen je snimak podrške za HDZ u kojem se, osim fon der Lajen, pojavljuju i mnogi predsednici i premijeri iz država EU koji dolaze iz grupacije Evropske narodne stranke

Međutim, video sa fon der Lajen snimljen je u prostorijama zgrade Evropske
komisije, sa evropskom pozadinom i zastavom i sve je to dovelo do postavljanja pitanja neutralnosti predstavnika evropskih institucija u predizbornim
kampanjama.

U slučaju da evropski političari koji imaju funkcije u EU, otvoreno podržavaju pripadnike sestrinskih partija, kodeks navodi da bi oni te aktivnosti trebali voditi u privatnom ili stranačkom svojstvu, ali ne u ime funkcija koje nose.

Takođe, prema kodeksu, oni nemaju pravo da koriste materijale, sredstva ili logistiku evropskih institucija za partijske svrhe.

U nedelju uveče je glasnogovornik Evropske komisije Erik Mamer (Eric Mammer) izrazio žaljenje zbog video zapisa.

“Predsednica je snimila kratak audio snimak kako bi se upotrebio u videu
gde učestvuje određen broj politčara iz EPP. Ovo je bilo zamišljeno kao doprinos u njenom ličnom svojstvu. Na žalost, to nije bilo jasno u finalnoj verziji videa”, napisao je Mamer na Twitteru.