Čelnici EU produžili sankcije Rusiji zbog Ukrajine

Angela Merkel i Emmanuel Macron

Čelnici Evropske unije saglasili su se u petak da produže do kraja januara sljedeće godine ekonomske sankcije Rusiji zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima 2014. godine i vojne podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

U sukobima na istoku Ukrajine stradalo je više od 13.000 osoba.

Na samitu čelnika EU u petak je dogovoreno da se produže sankcije za još šest mjeseci od kraja jula, rekao je predsjedavajući sastanka Charles Michel, prenosi Reuters.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel tokom videokonferencije upoznali su druge šefove država i vlada Evropske unije da nije postignut napredak u provođenju sporazuma iz Minska, rekao je izvor Radija Slobodna Evropa.

Evropska unija je uvela Rusiji sankcije u energetskom, finansijskom i sektoru proizvodnje oružja. Prvi put su uvedene 2014. godine i od tada se produžavaju svakih šest mjeseci.

Formalnu odluku o produženju sankcija nakon 31. jula trebali bi donijeti ambasadori EU u narednim sedmicama.

Zvanični Kijev je pozdravio taj korak, navodeći da ne bi trebalo odustati od sankcija sve dok se ne ispoštuje mirovni sporazum za istočnu Ukrajinu.

"Od 2014. politika sankcija EU pomaže u odvraćanju ruske agresije na Ukrajinu. Sankcije šalju jasan signal: Rusija mora u potpunosti da sprovede mirovni sporazum," rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba.